Bez dvostrukih standarda u EU-u: Isti kvalitet i za istok i zapad

Kazna do četiri posto ukupnog prometa iznos je koji će svaki proizvođač svakako uvažiti, ukazala je Borzan (Ustupljeno Al Jazeeri)

Europske institucije konačno su odlučile zabraniti plasiranje proizvoda dvostruke kvalitete na europsko tržište, objavila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Kako prenosi HINA, Borzan je izvijestila da su Europska komisija, Europski parlament i Europsko vijeće usuglasili rješenje problema različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije.

“Stvorena je zajednička pozicija između triju institucija. Najvažnije je da se zabranjuje praksa plasiranja proizvoda dvostruke kvalitete na zajedničkom europskom tržištu. Sve skupa je to završilo u četvrtak uvečer nakon maratonskog sastanka. Posljednji trijalog trajao je više od deset sati i možemo reći da je to posve logično jer je to tema koja je vrlo osjetljiva i koja, s jedne strane, izaziva jake emocije građana koji se osjećaju oštećeno u ovoj priči, ali i emocije velikih igrača na tržištu koji ostaju bez velikog profita zbog promjene prakse”, rekla je Borzan na tiskovnoj konferenciji. 

U konačnim pregovorima odlučeno je kako će se postojeća Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi dopuniti zakonom o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda, a kazna proizvođačima za kršenje legislative za proizvođače bit će do četiri posto ukupnog prometa.

Veliki iznos kazne i velika pobjeda

“To je zaista veliki iznos. To je iznos koji će svaki proizvođač svakako uvažiti jer ukupan promet od četiri posto velika je stavka”, kazala je Borzan, objasnivši da je riječ o mjeri odvraćanja.

Socijaldemokratska zastupnica naglasila je i kako postoje određeni izuzeci od primjene te prakse, poput poštivanja nacionalnog zakonodavstva ili iskorištavanja dostupnih lokalnih sirovina, odnosno voća i povrća koje se koristi za industrijsku izradu prehrambenih proizvoda. 

“U tom slučaju smatram da je to pozitivno jer potiče lokalno poljoprivredno gospodarstvo i omogućava građanima da zadrže one okuse na koje su navikli kroz čitav život”, smatra Borzan.

Dogovorena je i sigurnosna odredba kojom bi se revizija učinka Direktive trebala provesti do kolovoza 2022. kako bi se utvrdilo funkcionira li u praksi te treba li unositi dodatne izmjene.

“Radi se o zaista velikoj pobjedi. Idući će tjedan ovu varijantu, koja je sinoć dogovorena, usvajati Vijeće. Europski parlament direktivu usvaja na plenarnoj sjednici sredinom travnja, čime će proces biti potpuno završen”, zaključila je Borzan.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada