Novi sukobi policije i demonstranata u Tirani

U Tirani su se danas ponovo sukobili demonstranti s policijom na šestom antivladinom protestu ispred zgrade Parlamenta Albanije, prenose agencije.

Demonstranti su pokušali probiti policijski kordon, a kad su u tome spriječeni, gađali su pripadnike policije bocama i drugim predmetima.

Prvi put na čelu tog opozicijskog protesta nije prisutan predsjednik Demokratske stranke Lulzim Basha, pa je bivši premijer Sali Berisha dočekan ovacijama. Mnogi od njih čekali su da se fotografiraju s njim.

Nekoliko hiljada pristalica opozicije okupilo se danas ispred zgrade Parlamenta u Tirani, zahtijevajući ostavku Vlade i prijevremene izbore.

Suzavac i vodeni topovi

Ovo je šesti antivladin protest ispred zgrade Parlamenta, koji je se odvija u vrijeme održavanja plenarne sjednice, pa je policija, poučena ranijim incidentima, preduzela mjere da se oni ne bi ponovili.

Na prethodnom protestu, naime, nezadovoljni predstavnici opozicije i dijela građana pokušali su nasilno ući u zgradu Parlamenta, gađajući policiju čvrstim predmetima, pa su policijske snage bile prinuđene upotrijebiti suzavac i vodene topove. 

Opozicija je tada podnijela krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Albanije Sandera Lleshija zbog zloupotrebe službenog položaja i masovne upotrebe suzavca protiv demonstranata.

Opozicija zahtijeva ostavku premijera Edija Rame i formiranje prijelazne vlade koja bi provela poštene i demokratske izbore, prenose agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

U Tirani su održani novi protesti protiv vlade, a dio demonstranata je pokušao probiti policijski kordon i ući u zgradu skupštine. Policija je ispalila suzavac, nakon čega su se demonstranti vratili na plato ispred vlade. Opozicija zahtijeva ostavku premijera Edija Rame te formiranje tehničke Vlade do održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora.  U Tirani je Boris Gagić. 

U Tirani se održavaju novi protesti protiv vlade.   Oporba zahtijeva ostavku premijera Edija Rame te formiranje tehničke Vlade do održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora. Izvršnu vlast optužuju za veze s organizovanim kriminalom i korupcijom. Albanski premijer odgovorio je kako prosvjedi neće dovesti do pada Vlade. Opozicija najavljuje kako bi ovo mogli biti najveći protesti u modernom […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO