Reakcije: Ne postoji kazna za zločine koje je Karadžić počinio

Presuda Radovanu Karadžiću istovremeno je presuda njegovoj ideologiji (EPA)
Presuda Radovanu Karadžiću istovremeno je presuda njegovoj ideologiji (EPA)

Nakon presude Radovanu Karadžiću, koji je pravnosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, stižu reakcije političara i udruženja iz regije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je da “današnja presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja [bh. entiteta] Republike Srpske”.

“Ne postoji primjerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane. Ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da nijedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno”, poručio je on.

“Presuda Karadžiću je istovremeno presuda njegovoj ideologiji, na čijim temeljima danas pojedine etničke politike nastoje djelovati u političkom prostoru Bosne i Hercegovine.”

‘Stigla ga je zaslužena kazna’

Prema mišljenju Šefika Džaferovića, također člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Radovana Karadžića “stigla je zaslužena kazna”.

“Možemo biti zadovoljni, jer je arhitekt genocida pravosnažno osuđen. No, pravda je djelimična jer nije uvaženo da se genocid desio u još sedam općina. Nakon današnje presude kompletno ratno rukovodstvo RS-a osuđeno je za zločine”, rekao je Džaferović, uz napomenu da presude ne doživljava kao presude narodu nego političkom projektu.

“Presuda je poruka da svi projekti koji dijele Bosnu i Hercegovinu nikada neće uspjeti”, dodao je.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik drugačijeg je mišljenja. Izjavio je da je presuda “prilično arogantna i cinična” te da je “dio ravnanja računa među ranijim presudama Haškog tribunala”.

Dodao je da je misija Haškog tribunala bila da osigura pomirenje, ali da je sada došlo do toga da je ono još neizvjesnije i gotovo nemoguće.

Istakao je da RS već dugo nema povjerenja u Haški tribunal, a potvrda toga jest kazna doživotnog zatvora za prvog predsjednika RS-a.

“Mnogi na ovim prostorima su mislili, kada je formiran Haški tribunal, da će biti osigurano neko povjerenje autoritetom onih koji su ga formirali. Vremenom je to izgubljeno jer se ovaj tribunal u značajnom obimu bavio selektivnim pristupom”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, prenosi Tanjug.

‘Postao inspirator teroristima’

“Doživotna kazna ratnom zločincu Radovanu Karadžiću […] od izuzetne je važnosti za razumijevanje prošlosti, za bezuslovno prihvatanje istine i pravde, za djelimičnu satisfakciju porodicama nevinih žrtava, ali i za očekivani proces koji treba uslijediti zbog suživota i budućih generacija u Bosni i Hercegovini, a to je općedruštveno prihvatanje presude i odricanje od genocidne i zločinačke ostavštine koju je iza sebe ostavio Karadžić”, poručio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Bez suočavanja s istinom o počinjenim zločinima i zadovoljenjem pravde nemoguće je zaliječiti rane prošlosti i nadati se izgradnji povjerenja i stabilnosti”, dodao je.

Od predstavnika onih politika, kako ih je nazvao, koje su “veličale ratnog zločinca Radovana Karadžića očekuje da prihvate presudu, pređu na stranu istine i trajno osude i ograde se od onih koji su planirali, organizirali i izvršili masovne zločine, te da prestanu sa anticivilizacijskim veličanjem presuđenih ratnih zločinaca i sramnom revizijom historijskih činjenica”.

“Karadžić je postao inspirator teroristima diljem svijeta i on će zauvijek ostati samo to – inspirator i nalogodavac propalog hegemonističkog projekta i najtežih zločina protiv čovječnosti. Zato ličnosti poput Srđana Aleksića, a ne ratnog zločinca Radovana Karadžića mogu biti pozitivni primjeri budućim generacijama”, smatra Zvizdić.

“Neka današnja presuda bude opomena za sve koji još nisu raskrstili s velikodržavnim idejama i projektima. I neka bude poticaj za izgradnju povjerenja i pomirenja i ‘rađanja’ bosanskohercegovačkog Willyja Brandta”, zaključuje.

Utvrđivanje odgovornosti od ključne važnosti

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru je objavila da presuda ne može vratiti u život desetke hiljada žrtava i ublažiti bol njihovih porodica I preživjelih.

“No, ona mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike. Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja ‘Velike Srbije'”, ocijenila je Grabar-Kitarović.

Presudu je pozdravila i američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

“Ova odluka predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca, koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine, istovremeno donoseći smiraj žrtvama i njihovim porodicama i osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena”, piše u saopćenju za javnost Ambasade SAD-a, uz apel na sve strane da poštuju presudu i okrenu se angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu, koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine, u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.

Presudu je trebalo povezati s Miloševićem

I Vlada Hrvatske pozdravila je presudu Radovanu Karadžiću, izražavajući nadu da će “potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici, kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima”.

“Ujedno, držimo da je ovo još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi, kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovječnosti. Stoga izražavamo žaljenje što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama Bosne i Hercegovine, osim Srebrenice, za koje smatramo da su neodvojiv element njegove zločinačke politike”, navodi Vlada Hrvatske.

Osim toga, a na osnovu dokaznog materijala te drugih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, službeni Zagreb vjeruje da je “u žalbenom postupku sudjelovanje Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića”.

‘Nema loših naroda, samo loših pojedinaca’

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko stava je da nijedna sudska odluka ne može preživjelima vratiti najmilije, ali im može dati izvjesnu dozu moralne satisfakcije.

“Sudska odluka trebala bi donijeti olakšanje svim poštenim ljudima. Nema loših naroda, samo loših pojedinaca. Vrijeme je da političari i građani u Bosni i Hercegovini počnu poštovati prošlost, ali i da okrenu novi list, gledaju ka budućnosti, pomirenju i ponovo grade povjerenje među narodima koji žive u Bosni i Hercegovini. To je preduslov da ova zemlja i njeni građani krenu naprijed”, zaključio je Inzko.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton objavio je da je presuda Karadžiću “još jedan ključan korak ka privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini”.

“Prije svega, naše su misli s porodicama žrtava, za koje je traganje za pravdom dugotrajno i bolno. Utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata, od ključne je važnosti za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini, poštivanje vladavine prava i jačanje međunarodne sudske prakse”, poručio je Berton.

‘Istina o zločinačkom poduhvatu’

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović konstatirao je da je izricanjem kazne Radovanu Karadžiću napravljen novi korak ka presudi za genocid počinjen u ratu u Bosni i Hercegovini.

“Kroz proces, koji je trajao godinama, temeljito je utvrđena i zapisana istina o zločinačkom poduhvatu vojske na čijem čelu je stajao Radovan Karadžić”, rekao je Izetbegović.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović rekla je da je jasno da postoji politička matrica i da se pokušalo popuniti politički prostor sudskim odlukama ili presudama kako bi se sve spakiralo u priču koja se uklapa u političku priču o crno-bijelom kontekstu, u kojem je neko kriv.

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula podsjetio je da, “nažalost, lideri RS-a, ostavštine Karadžićevog zločina, i dalje aktivno rade na destabilizaciji Bosne i Hercegovine i cijele regije”.

“Nužno je što prije pronaći rješenje za političku krizu nastalu Dejtonskim sporazumom, kojim je okončan sukob u Bosni i Hercegovini, ali nisu postavljeni temelji za dugoročan mir.”

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je da je presuda Karadžiću od velikog značaja za međunarodnu pravdu te da potvrđuje prethodne presude prvom predsjedniku RS-a za genocid počinjen u Srebrenici i povećava njegovu kaznu na doživotni zatvor.

Kaže kako presuda šalje snažnu poruku da će oni koji počine zločine odgovarati za svoja djela i u skladu s tim biti kažnjeni.

Pružiti podršku preživjelima

“Naše su misli prvenstveno uz hiljade žrtava i njihove bližnje. Iako ova presuda neće odagnati njihov bol i patnju, nadamo se da će im dati neku utjehu. Ostajemo predani postizanju pravde za žrtve. Nastavit ćemo podržavati rad Mehanizma i drugih organizacija koje rade na traženju pravde i pružanju podrške preživjelima i kojima je cilj pronaći i identificirati osobe koje se još vode kao nestale nakon konflikta u regiji”, poručio je šef britanske diplomatije, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Navodi da je posvećenost Velike Britanije traženju pravde u skladu sa Zajedničkim deklaracijama o ratnim zločinima i nestalim osobama, koje je iniciralo Ujedinjeno Kraljevstvo, a potpisali su premijeri na samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu 2018.

Zajedničke deklaracije potpisali su čelnici 14 zemalja, uključujući čelnike zemalja zapadnog Balkana i Velike Britanije.

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je da pravosnažna sudska kazna doživotnog zatvora izrečena Radovanu Karadžiću pokazuje da pravda pobjeđuje.

“Borba protiv nijekanja ratnih zločina i učenje o istini sada je važnije nego ikada do sada”, napisala je Mijatović na Twitteru.

Presuda ne može vratiti živote i izliječiti rane

Predstavnici udruženja koja okupljaju žrtve rata iz Bosne i Hercegovine i članovi porodica nestalih i poginulih burnim aplauzom na galeriji sudnice Mehanizma za međunarodne krivične sudove u srijedu pozdravili su izricanje predsude Karadžiću.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon smatra da izricanje presude Karadžiću ne može vratiti živote i izliječiti rane, ali da može donijeti pravdu i biti podsjetnik u cilju borbe za mir.

“Presuda Karadžiću svakako neće vratiti živote niti izliječiti rane porodicama i prijateljima srebreničkih žrtava. No, ona sigurno može donijeti pravdu i poslužiti kao podsjetnik da se slični zločini preduhitre i da se neumorno bori za mir”, napisala je Fajon na svom Twitter-nalogu.

Glasnogovornica Evropske unije Maja Kocijančič kaže da EU potpuno poštuje odluke Međunarodnog mehanizma za ratne zločine te poziva čelnike zemalja zapadnog Balkana da podrže odluke međunarodnih tribunala i ne dovode u pitanje nepristranost procesa odlučivanja.

‘Dobio je šta je zaslužio’

“Nekada se čini da pravde nema, ali je ipak stigla”, rekla je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Jasmin Mešković, predsjednik Udruženja logoraša Bosne i Hercegovine, izjavio je: “Sve je dobro prošlo, dobio je šta je zaslužio.”

Fikret Grabovica, predsjednik udruženja koje okuplja roditelje i članove porodica djece ubijene tokom opsade Sarajeva, rekao je da je presudom zadovoljan, naročito jer je ona potvrđena u dijelu koji se odnosi na optužbe za genocid, ali i za udruženi zločinački poduhvat kad je riječ o opsadi Sarajeva.

“Vrijeme je da Karadžić definitivno ode na smetljište historije, a ne da u nekim krugovima i dalje važi za nacionalnog heroja”, zaključio je Grabovica.

Predsjedavajući Radne grupe za zapadni Balkan u Evropskom parlamentu Eduard Kukan kaže da izricanje finalne presude Karadžiću označava “kraj najtragičnije skorije historije Evrope”.

“U ovim teškim trenucima moje misli su s porodicama i prijateljima žrtava. Jedino se mogu nadati da će im ova presuda donijeti osjećaj zadovoljenja pravde”, poručio je Kukan.

‘Ratni zločinci nisu naši heroji’

Komentirajući presudu Radovanu Karadžiću, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda poručuje da “Srbija, njene institucije i zvaničnici moraju prekinuti sa negiranjem genocida u Srebrenici, kao i relativizacijom ostalih ratnih zločina u Bosni i Hrercegovini, te konačno usvojiti Deklaraciju o genocidu u Srebrenici i izraziti najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini”.

Navode da se vlasti u Srbiji, svi politički akteri, kao i srbijansko društvo “moraju odlučno usprotiviti promociji ratnih zločinaca i relativizaciji ratnih zločina”.

“Ratni zločinci nisu naši heroji. Ukoliko slavimo ratne zločince, to znači da slavimo zločine koje su počinili”, poručuju iz Inicijative.

“Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću” iz Zagreba pozdravio je presudu Radovanu Karadžiću, smatrajući da je “genocidna namjera za uništenje Muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što Vijeće nije utvrdilo”.

“Dok čekamo presude u slučajevima [Jovica] ‘Stanišić’ i [Franko] ‘Simatović’, kao i u slučaju [Ratko] ‘Mladić’, izražavamo zabrinutost zbog narušenog povjerenja u Bosni i Hercegovini. Posebno nas brinu posljedice nedavnog usvajanja deklaracije 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, kojom se osporava presuda Tribunala u predmetu ‘Prlić i drugi’ te odbacivanja izvještaja Komisije o zločinima u Srebrenici od 10. do 19. srpnja 1995. godine od strane Vlade i Skupštine RS-a, koji su sami usvojili 2004. godine, kojom se osporavaju presude u predmetima za genocid u Srebrenici pred Tribunalom i pravosuđem Bosne i Hercegovine”, navodi Documenta.

‘Sud potvrdio pravu prirodu’

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da je “Haški sud samo potvrdio svoju pravu prirodu i potpuno potčinio pravu politiku, dokazujući da su sve ove godine bile pristrane u ostvarivanju političkih ciljeva”.

“Ta presuda potvrđuje uvjerenje naroda RS-a da je Haški sud pristrasan, selektivan i da je osnovan s ciljem proglašenja Srba i njihovih vođa jedinim počiniteljima građanskog rata u Bosni i Hercegovini”, misli Čubrilović, koji je dodao da presuda neće imati nikakve posljedice po status RS-a u Bosni i Hercegovini.

Oglasio se i premijer RS-a Radovan Višković, koji je rekao: “Da se u Hagu sudi po pravdi i zakonu, Radovan Karadžić bi trebalo da pakuje stvari i krene u Repubiku Srpsku.”

Po njegovom mišljenju, to je “politički sud, a ne onaj koji sudi po pravdi”.

‘Bosanski kasapin’

“Hiljadu godina su dobili Srbi procesuirani u ovom sudu za zločine, a za zločine nad Srbima niko nije odgovarao”, rekao je Višković.

Presudu je putem društvenih mreža prokomentarisao i turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu, koji je Karadžića nazvao “bosanskim kasapinom”.

“Iako ne umanje bol naše bošnjačke braće, odluku smatramo ispravnom u smislu zadovoljenja pravde“, istakao je Cavusoglu”, prenijela je Anadolija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sutra će biti izrečena drugostepena presuda Radovanu Karadžiću. Bivši predsjednik Republike Srpske prvostepeno je osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Oslobođen je za genocid u sedam bosanskih opština. Na prvostepenu presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo. Potjernica za Karadžićem izdata je […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO