Presuda Karadžiću glavna vijest u regiji

Portal 'Blic.rs' među rijetkima je u Srbiji koji je u naslovu stavio da je Karadžić osuđen za ratne zločine (Screenshot)
Portal 'Blic.rs' među rijetkima je u Srbiji koji je u naslovu stavio da je Karadžić osuđen za ratne zločine (Screenshot)

Izricanje pravosnažne presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i osuda na doživotnu kaznu zatvora za najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata glavna je vijest u medijima u regiji.

Blic.rs

Iako je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine, većina medija u Srbiji kao vijest je istakla samo visinu kazne, ali ne i razlog za takvu presudu.

Izuzetak je portal Blic.rs, koji je u naslovu stavio: “Konačna presuda ratnom zločincu”.

Mediji iz Srbije izbjegavaju da navedu da je Karadžić osuđen za ratne zločine

Prvi predsjednik RS-a našao se na naslovnicama drugih vodećih medija u Srbiji, ali uglavnom bez podsjećanja da je kazna izrečena za genocid i ratne zločine.

Politika.rs

Presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu u slučaju “Karadžić” glavna je vijest i u Hrvatskoj, gdje su mediji posvetili naslovnice tom slučaju.

Index.hr

JutarnjiList.hr

Mediji iz bh. entiteta Republika Srpska također su pratili izricanje presude prvom predsjedniku RS-a, ali osim visine presude, na naslovnicama nisu navodili razlog za odluku žalbenog vijeća.

Nezavisne.com

Radovan Karadžić osuđen je za genocid počinjen u Srebrenici i druge brojne ratne zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući opsadu Sarajeva.

U prvostepenom postupku pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen je na 40 godina zatvora, a kazna je sada preinačena u doživotnu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu objavio je pravosnažnu presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, osudivši ga na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Osuđen je za genocid počinjen u Srebrenici i druge brojne ratne zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući opsadu Sarajeva. U prvostepenom postupku pred Međunarodnim krivičnim […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO