ZagrebDox: Filmovi ‘Na planini’ i ‘Una Primavera’ osvojili Velike pečate

Za glavne festivalske nagrade natjecalo se trideset i sedam filmova (Jurica Galoi? / Pixsell)

Kineski film Na planini u režiji Yanga Zhanga osvojio je Veliki pečat kao najbolji u međunarodnoj konkurenciji, dok je Una Primavera talijanske redateljice Valentine Primavere, proglašen najboljim u regionalnoj konkurenciji 15. ZagrebDoxa, čiji je natjecateljski dio završio u subotu navečer dodjelom nagrada.

Međunarodni žiri – Nebojša Slijepčević, filmski savjetnik i kritičar Tue Steen Müller i redatelj Želimir Žilnik obrazložili su kako film Na planini osvaja svojom vizualnom ljepotom i režijskim umijećem, uvodi nas u život jedne daleke zajednice prikazujući slavlja i žalovanja, rođenje i smrt, spektakularne proslave i intimne razgovore.

“Film za koji se s punim pravom može reći da mu je svaki kadar poput slike, predivna meditacija o pravim vrijednostima u životu.”, istaknuo je žiri.

Režiser je zagrebačkog publici videom poručio da je iznenađen što je dobio nagradu, no drago mu je zbog toga i nada se da će jednog dana moći doći na festival.

U toj je konkurenciji žiri dodijelio i dva posebna priznanja – filmovima U procijepu američkog redatelja Binga Liua, opisavši ga kao “bolno iskren film u kojem redatelj potpuno razotkriva, sebe, svoje prijatelje i donosi nam univerzalnu priču o ožiljcima koje ostavlja nasilje u obitelji”.

U video poruci redatelj je zahvalio žiriju na tom priznanju, kao i zagrebačkoj publici što je gledala njegov film.

Zahvalna na priznanju

Drugo posebno priznanje dobio je Moj neznani vojnik ukrajinske redateljice Anne Kryvenko, koja “hrabro pred kamerom otkriva skrivenu povijest svoje obitelji i uspješno pronalazi originalan pristup povijesnim događajima o kojima nam se činilo da već sve znamo”.

Autorica je video porukom zahvalila na priznanju, izrazivši žaljenje što nije mogla doći na festival u Zagreb, no vjeruje da će se to promijeniti za neko od sljedećih izdanja.

Dobitnik Velikog pečata u regionalnoj konkurenciji Una Primavera redateljice Valentine Primavere, nastao u koprodukciji Austrije, Italije i Slovačke, žiri je opisao kao vrlo osobnu priču o obiteljskom nasilju i izvrstan primjer autorice koja kameru okreće prema vlastitoj disfunkcionalnoj obitelji kako bi realizirala vrlo osoban i topao uradak, a ujedno poslala poruku o sistemskom problemu patrijarhalnog nasilja i prisile.

“Središnji lik filma jest šezdesetogodišnjakinja koja se nakon 40 godina braka ne boji hrabro krenuti ispočetka u životu, a režija njezine kćeri podjednako je hrabra”, ustvrdio je regionalni žiri, u kojemu su bili redatelj Nedžad Begović, v. d. direktora festivala Sheffield Doc/Fest Melanie Iredale i novinar, redatelj i direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

Natjecalo se 37 filmova

Redateljica je, primivši nagradu, rekla kako najprije treba zahvaliti svojoj majci što je bila tako hrabra i vjerovala u njezin film, kao i ostatku obitelji i filmske ekipe, te ZagrebDoxu što ih je pozvao na festival i dodijelio tu neočekivanu nagradu.

Posebno priznanje tog žirija primio je Goran Dević  za film U ime Republike Hrvatske,  koji “ponovno priča stoljećima staru i nikada završenu priču o sukobu pojedinca koji se bori za svoje političke ideje i sustava koji ga bez puno pitanja želi ušutkati”.

Drugo posebno priznanje uručio je autoru srpskog “napetog i uzbudljivog” filma 4 godine u 10 minuta Mladenu Kovačeviću, koji će, smatra žiri,  zacijelo motivirati “ne samo one koji žive na nižim nadmorskim visinama nego i one između”.

Za glavne festivalske nagrade, Velike pečate, u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natjecalo se trideset i sedam filmova.

Izvor: Agencije