Za juni najavljen početak gradnje autoputa Beograd – Sarajevo

Vučić i Dodik razgovarali su i o odnosima dvije susjedne države (Rade Preli? / Tanjug)

Do kraja lipnja počet će radovi na autocesti Beograd – Bijeljina – Sarajevo, na dionici od Kuzmina do Sremske Rače, najavio je u utorak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Konkretni radovi na autoputu, najverovatnije od mosta preko Save, počinju u drugoj polovini juna. Tada krećemo u izvođenje radova na autoputu Beograd – Bijeljina – Banjaluka i Beograd – Bijeljina – Sarajevo”, precizirao je on nakon sastanka s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom u Beogradu.

Procjenjuje se da bi gradnja te prometnice mogla koštati tri milijarde eura.

Vučić je kazao kako je s Dodikom razgovarao o svim važnim pitanjima koja su značajna za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, uključujući i formiranje vlasti.

Prema njegovim riječima, čeka se formiranje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a “Srbija želi da se to desi što pre, kao i što želi najbolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom”.

Dodik se žalio na formiranje vlasti

Dodik je potvrdio da je s Vučićem razgovarao o pitanjima odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije, posebno o pitanju granice, koje, kako je rekao, “ostaje neriješeno zbog stava bošnjačke strane, koja ima neke svoje, drugačije pristupe tom pitanju”.

“Obavijestio sam predsjednika Vučića i o formiranju vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine, u čemu su srpska i hrvatska strana pokazale spremnost, ali sa bošnjačke strane postoji očigledna opstrukcija sa ciljem da na ministarskim pozicijama zadrže kadrove koji im odgovaraju”.

Smatra da “nije riječ samo o tehničkom zastoju već o organizovanoj opstrukciji, koja će trajati još neko vrijeme”.

Prema njegovim riječima, “srpska strana nema namjeru to da trpi”.

Izvor: Agencije