Veseli: O sporazumu će odlučiti građani na referendumu

Kadri Veseli odbija stvaranje neke vrste bh. entiteta Republika Srpska na Kosovu, to nije u skladu s Ustavom Kosova (EPA)
Kadri Veseli odbija stvaranje neke vrste bh. entiteta Republika Srpska na Kosovu, to nije u skladu s Ustavom Kosova (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da radi na tome da o sporazumu Kosova i Srbije bude održan referendum i da će o njemu odlučivati građani.

On smatra mogućim postizanje “bilateralnog sporazuma”, koji bi bio važan za približavanje Srbije Evropskoj uniji.

“Mi smo nezavisna zemlja i ne razgovaramo o teritoriji i našem suverenitetu”, rekao je Veseli u intervjuu za bečki dnevniku Standard, odbacujući promjenu granica kao rješenje.

Naglasio je da ne postoji nikakav južni i sjeverni dio, već da je Kosovo “zapadna zemlja”.

“Mi slijedimo samo ono što piše u našem Ustavu. Demokratija smo i zbog toga se mora o svemu odlučivati dvotrećinskom većinom u Skupštini”, kazao je on.

Za dijalog ravnopravnih partnera

Što se 100-postotnih taksi na uvoz robe iz Srbije tiče, Veseli objašnjava da one imaju veze s tim da od 2013. godinepostoji integrirano upravljanje granicama i tvrdi da mnoge dogovore Srbija nije primijenila.

S tim u vezi je govorio da je, naprimjer, Kosovo investiralo 70 miliona eura u energetski sektor, a da Srbija blokira godinama taj sektor, uslijed čega “pate građani”.

“Dijalog se odvija između dva ravnopravna partnera. Ako Srbija sada postavlja uslove pod kojima se treba odvijati dijalog, to znači da Srbija ne shvata ozbiljno dijalog”, tvrdi on.

Veseli je uvjeren da Srbi i Albanci na Kosovu mogu živjeti zajedno, u granicama kakve su danas.

U suprotnom bi, tvrdi, došlo do etničkih čišćenja i time bi se dovela u pitanje stabilnost na Balkanu.

“Ne želimo da naša situacija ima negativne posljedice negdje drugo na Balkanu”, naglasio je on.

Neće biti stvaranja ‘neke vrste RS-a’

Odbija stvaranje “neke vrste [bh. entiteta] Republike Srpske na Kosovu, dodajući da se tako nešto ne može usaglasiti s Ustavom Kosova.

“To bi vodilo ka stalnim konfliktima. Stvaranje zajednice srpskih opština s izvršnim pravima zahtjevalo bi promjenu Ustava. To nećemo dozvoliti. Mi smo za ZSO, ali kao što je dogovoreno [Maati] Ahtisarijevim planom”, objasnio je Veseli.

Što se Platforme o dijalogu sa Srbijom tiče, kaže da je Kosovo spremno za pregovore, ali da neće dozvoliti da se na njih vrši pritisak.

Srbija, prema njegovim riječima, treba prestati finansirati paralelne strukture unutar Kosova i to bi trebalo ozbiljnije shvatiti i EU, kako bi sve bilo fer.

Tvrdi da na sjeveru Kosova i dalje postoje paralelne strukture, da su mnogi ljudi plaćani od Kosova i Srbije te da su oni Srbi koji žele sarađivati s Albancima izloženi napadima.

Izvor: Agencije


Povezane

Stopostotna taksa na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine postigla je svoj efekat i ne bi trebala biti prepreka za odnose Kosova sa SAD-om, kaže predsjednik Skupštine Kosova,

16 Mar 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO