Tužiteljstvo BiH istražuje navode o vrbovanju selefija

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je reagiralo na natpise bh. medija o navodnom vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u ovoj državi.

“U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine formiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je.

Dodaje se kako će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima “Tužiteljstvo nije informirano, niti su dešavanja prijavljena Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine”.

“Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava, niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona”, objavljeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Ova institucija je “odlučna u borbi protiv svih vidova kaznenih djela iz svoje nadležnosti, a posebno kaznenih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana Bosne i Hercegovine”, navodi se na kraju saopćenja.

Mektić potvrdio informacije

Kako navodi agencija Fena, magazin Žurnal je prvi javio kako su obavještajci i diplomate Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz Bosne i Hercegovine za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide (vjerske ustanove) na području Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je bio, piše Žurnal, pozivajući se na dokumenta kojima raspolažu sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je ustvrdila kako je “Bosna i Hercegovin leglo terorizma”.

U međuvremenu se oglasio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je za Radiosarajevo.ba potvrdio informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu Bosnu i Hercegovinu.

Mektić je naveo kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane skupine selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice o hiljadama “islamističkih ekstremista u Bosni i Hercegovini, koji su prijetnja sigurnosti cijele regije”.

Josipović: Ozbiljna stvar

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je bh. novinarima u Bakuu kako treba temeljito provjeriti navode da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu Bosnu i Hercegovinu.

On kaže kako lično ne zna ništa o tome, da je to stvar koju treba provjeriti, a ako je istinita, “to je onda ozbiljna i teška stvar”.

“Ja se samo mogu nadati da nije točna”, rekao je Josipović, jedan od učesnika Sedmog globalnog Baku foruma, javlja izvještač Fene iz Azerbejdžana.

Bivši lider Hrvatske ocijenio je kako su odnosi Sarajeva i Zagreba na niskom nivou, u odnosu kakvi bi trebali biti između najbližih susjeda, a naglašava kako je i ranije kritizirao izjavu aktuelne hrvatske predsjednice o terorizmu u Bosnie i Hercegovini, jer nije bila utemeljena, niti u duhu dobrosusjedstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije