Povorka sa tijelom Dragičevića krenula iz Banje Luke

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića ekshumirani su prije dva dana (Anadolija)
Posmrtni ostaci Davida Dragičevića ekshumirani su prije dva dana (Anadolija)

Banjalučani su danas ispred Rebrovačke crkve ispratili tijelo Davida Dragičevića, ekshumirano prije dva dana, put Austrije gdje će sutra biti ponovo sahranjen u 12:30 gradu Wiener Neustadt, u kojem živi majka mladića Suzana Radanović.

Članovi grupe “Pravda za Davida” i građani koji podržavaju ovu grupu organizovali su povorku kako bi posmrtne ostatke ispratili do granice BiH sa Hrvatskom.

Uz sanduk sa tijelom mladića stajao je krst na kojem osim njegovog imena stoji i “Pravda za Davida”, a građani su stavili njegovu fotografiju i cvijeće, javila je Anadolija.

Po polasku pogrebnog vozila podigli su pesnice i uzvikivali “Pravda”, te kroz suze pjevali Davidovu pjesmu “Klinac iz geta”.

“Danas je 354. dan od početka okupljanja grupe ‘Pravda za Davida’ na Trgu Krajine. Okupili smo se ovdje da ispratimo tijelo našeg Davida u Austriju. Umjesto da ga ispraćamo sa srećom i boljom budućnosti za njega, mi njega moramo ispraćati u sanduku, iz njegovog grada gdje je ubijen”, izjavila je Nikolin Učur, strina Davida Dragičevića.

Istakla je da ovo nije kraj grupe “Pravda za Davida” i kraj borbe, već početak borbe.

‘Dotakli smo dno’

“Kad smo dopustili da nam mrtvi odlaze iz ove zemlje dotakli smo dno”, rekla je ona.

Banjalučani će noćas organizovanim prevozom krenuti u Austriju kako bi sutra prisustvovali sahrani.

Članovi grupe 'Pravda za Davida' i građani koji podržavaju ovu grupu posmrtne ostatke ispratili su do granice BiH sa Hrvatskom

David Dragičević je nestao 18. marta u Banjoj Luci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvena u Vrbas.

Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili je gurnut u nabujalu rijeku.

Od 26. marta roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizovali su okupljanja sa ciljem otkrivanja istine o ubistvu ovog mladića.

Roditelji za ubistvo i saučesništvo u ubistvu optužuju pripadnike MUP-a RS te predstavnike brojnih institucija ovog entiteta.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine, a nekoliko dana nakon toga Davor Dragičević, Davidov otac, napustio je BiH nakon što je policija rastjerala i privela okupljene građane.

Od tada, svake večeri u 18 časova građani se okupljaju u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja, gdje pale svijeće.

Izvor: Agencije


Povezane

Na banjalučkom Novom groblju ekshumirani su posmrtni ostaci 21-godišnjeg Davida Dragičevića u prisustvu njegove majke Suzane, članova grupe “Pravda za Davida” i građana. Roditelji Davida Dragičevića saopštili su da će u petak, 15. marta, organizovati sahranu u Austriji, jer ne žele da im sin počiva u zemlji u kojoj je ubijen prije skoro godinu, a […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO