Delegati HDZ-a, SNSD-a i SDS-a odbili osuditi četnički skup u Višegradu

Prijedlog Zlatka Miletića nije dobio podršku u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (Al Jazeera)

Delegati iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) odbili su osuditi četnički skup u Višegradu, koji je proteklih dana potresao bh. javnost, javljaju bh. mediji.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine delegat Zlatko Miletić predložio je da se na dnevni red današnje sjednice kao tačka uvrsti i javna osuda skupa u Višegradu koji je organizirao Ravnogorski četnički pokret, javlja Klix.ba.

Za taj prijedlog glasalo je šest delegata iz reda SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a, dok su protiv bili delegati iz reda HDZ-a, SNSD-a i SDS-a. 

Delegati koji su bili protiv, a dolaze iz stranaka SNSD, HDZ i SDS, jesu Mladen Bosić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Dragan Čović, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

Dom naroda PSBiH izabrao je Gordanu Živković, bivšu šeficu kabineta Nikole Špirića, za sekretarku Doma naroda PSBiH. Taj prijedlog podržali su svi delegati osim Denisa Bećirovića. 

Bećirović položio zakletvu

Bećirović je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dao svečanu izjavu, čime je prihvatio mandat delegata u državnom organu zakonodavne vlasti.

SDP-ov delegat nije prisustvovao ranijoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda PSBiH zbog smrtnog slučaja u bližoj porodici, zbog čega su mu predstavnici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine danas uručili uvjerenje o dodjeli mandata. 

Državni delegati ranije su izabrali Asima Sarajlića iz SDA za predsjedavajućeg Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, a Denisa Bećirovića iz SDP-a za zamjenika predsjedavajućeg.

Sjednici opravdano nije prisustvovala delegatica Marina Pendeš, a predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović informisao je delegate da je Pendeš odsustvo opravdala službenim putovanjem.

Izvor: Agencije