U junu početak izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo

UNESCO je reagovao na štrajk glađu radnika iz Indije koji rade na izgradnji puteva Srbije (Ilustracija)
UNESCO je reagovao na štrajk glađu radnika iz Indije koji rade na izgradnji puteva Srbije (Ilustracija)

Radovi na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, odnosno dionice kroz Srbiju Sremska Rača – Kuzmin planirani su za juni, izjavila je u utorak ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je u Beogradu razgovarala s investitorom, projektantom i izvođačem radova na budućem autoputu Beograd – Sarajevo o dinamici i početku radova na izgradnji spomenute dionice, prenosi Anadolija.

“Izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu nego i za ceo region. Naš strateški cilj je povezivanje sa regionom, što, uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj, znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na deonici Sremska Rača – Kuzmin započnu u junu, u prisustvu tri predsednika – Aleksandra Vučića [Srbije], [Recepa] Tayyipa Erdogana [Turske] i Milorada Dodika [predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine]”, rekla je Mihajlović, saopćilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ugovor potpisan 2018.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektiranje i izgradnju dionica autoputa Beograd – Sarajevo između Vlade Srbije, JP “Putevi Srbije “i turske kompanije “Taşyapı” potpisan je 19. decembra 2018. u Beogradu.

Dionica Sremska Rača – Kuzmin duga je 17 kilometara, a vrijednost radova iznosi 220 miliona eura, dok je dionica Požega – Kotroman duga 60-ak kilometara, a vrijednost radova jest 830 miliona eura.

“Izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom V, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina sa koridorima X i XI unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd – Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege”, navedeno je u saopćenju.

Sastanku su prisustvovali Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije”, koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik “Taşyapıja”, koji će izvoditi radove.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO