Tužilaštvo BiH formiralo predmet o postrojavanju četnika u Višegradu

Krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta podnio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Al Jazeera)
Krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta podnio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet koji se odnosi na događaje od 10. marta u Višegradu i dešavanja povezana s postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta, na osnovu prikupljenih medijskih natpisa, kao i dostavljenih prijava.

Prijave se odnose na krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz Člana 145 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Predmet je dodijeljen Odjelu 3 Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a postupajući tužlac, zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama, preduzet će mjere i radnje iz svoje nadležnosti, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Od tri mjeseca do tri godine zatvora

Za to krivično djelo predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ravnogorski pokret u nedjelju je u Višegradu upriličio parastos i polaganje cvijeća na spomenik Draže Mihailovića, a povodom godišnjice njegovog hapšenja 1946. nedaleko tog grada u istočnoj Bosni.

Približno 200 osoba, uglavnom odjevenih u crne uniforme i okićenih četničkim simbolima, okupilo se u centru Višegrada.

Došli su iz više krajeva, uključujući Kačak, Ivanjicu i druga mjesta u Srbiji.

Nemir kod Bošnjaka povratnika

Tom prilikom održano je postrojavanje, a cijeli događaj osudili su brojni bh. političari te predstavnici međunarodne zajednice i diplomati.

Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini nakon toga su počele prikupljati podatke o skupu pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu i prijetećim porukama upućenim s tog skupa.

U međuvremenu je, u ime Vlade Kantona Sarajevo, krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta podnio kantonalni premijer Edin Forto.

Takvo okupljanje godinama se neometano odvija u bh. entitetu Republika Srpska, što ulijeva nemir kod Bošnjaka povratnika.

Hasečić predala krivičnu prijavu

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, sa zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine, sastala se u utorak s predsjednicom udruženja “Žena – žrtva rata” Bakirom Hasečić.

Razgovarano je o realizaciji mjera iz Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina te prijenosu predmeta na procesuiranje pravosuđima bh. entiteta i Brčko Distrikta, kao i tužilaštvima u regiji, s ciljem osiguranja zaštite prava žrtava i svjedoka na isti način i u istom opsegu, kao što se realizira u Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine, u skladu s važećim zakonima.

Hasečić je zvaničnicima Tužilaštva Bosne i Hercegovine uručila prijavu za krivično djelo u vezi s organiziranjem postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu 10. marta.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO