Tužilaštvo BiH formiralo predmet o postrojavanju četnika u Višegradu

Krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta podnio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet koji se odnosi na događaje od 10. marta u Višegradu i dešavanja povezana s postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta, na osnovu prikupljenih medijskih natpisa, kao i dostavljenih prijava.

Prijave se odnose na krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz Člana 145 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Predmet je dodijeljen Odjelu 3 Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a postupajući tužlac, zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama, preduzet će mjere i radnje iz svoje nadležnosti, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Od tri mjeseca do tri godine zatvora

Za to krivično djelo predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ravnogorski pokret u nedjelju je u Višegradu upriličio parastos i polaganje cvijeća na spomenik Draže Mihailovića, a povodom godišnjice njegovog hapšenja 1946. nedaleko tog grada u istočnoj Bosni.

Približno 200 osoba, uglavnom odjevenih u crne uniforme i okićenih četničkim simbolima, okupilo se u centru Višegrada.

Došli su iz više krajeva, uključujući Kačak, Ivanjicu i druga mjesta u Srbiji.

Nemir kod Bošnjaka povratnika

Tom prilikom održano je postrojavanje, a cijeli događaj osudili su brojni bh. političari te predstavnici međunarodne zajednice i diplomati.

Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini nakon toga su počele prikupljati podatke o skupu pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu i prijetećim porukama upućenim s tog skupa.

U međuvremenu je, u ime Vlade Kantona Sarajevo, krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta podnio kantonalni premijer Edin Forto.

Takvo okupljanje godinama se neometano odvija u bh. entitetu Republika Srpska, što ulijeva nemir kod Bošnjaka povratnika.

Hasečić predala krivičnu prijavu

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, sa zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine, sastala se u utorak s predsjednicom udruženja “Žena – žrtva rata” Bakirom Hasečić.

Razgovarano je o realizaciji mjera iz Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina te prijenosu predmeta na procesuiranje pravosuđima bh. entiteta i Brčko Distrikta, kao i tužilaštvima u regiji, s ciljem osiguranja zaštite prava žrtava i svjedoka na isti način i u istom opsegu, kao što se realizira u Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine, u skladu s važećim zakonima.

Hasečić je zvaničnicima Tužilaštva Bosne i Hercegovine uručila prijavu za krivično djelo u vezi s organiziranjem postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu 10. marta.

Izvor: Al Jazeera i agencije