Ravnogorski pokret ambasadorima: Bili smo saveznici

Četničko postrojavanje u Višegradu osudili su brojni bh. političari, te predstavnici međunarodne zajednice i diplomati (Armin Durgut / PIXSELL)

Iz Ravnogorskog pokreta poručili su da su “zapanjeni reagovanjima ambasada SAD-a i Velike Britanije u Sarajevu na parastos kod spomenika Draži Mihailoviću u Višegradu”, te su ih podsjetili na “savezništvo u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu”.

“Moramo li podsetiti američkog ambasadora da su pripadnici Ravnogorskog pokreta, za vreme Drugog Svetskog rata, spasili oko 500 američkih pilota koji su oboreni na teritoriji Srbije i poslali na slobodnu teritoriju sa aerodroma u Pranjanima, gde svake godine predstavnici američke vojske i ambasade obeležavaju taj događaj kod spomen obeležja, koje su sami napravili, u znak zahvalnosti četnicima” ističe se Ravnogorski pokret.

Navode i kako je američki predsjednik Harry Truman “posthumno odlikovao Dragoljuba Mihailovića najvišim ordenom časti kojim se može odlikovati strani državljanin”.

‘Nismo to očekivali’

“Moramo li reći engleskom ambasadoru da je naš kralj Petar Drugi Karađorđević, na početku rata, zajedno sa celokupnom vladom, našao utočište u njegovoj savezničkoj zemlji i odatle, zajedno sa engleskom vladom koordinirao i pomagao borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji je vrhovni komadant i ministar vojni bio upravo đeneral Mihailović, čija se vojska borila protiv okupatora za oslobođenje zemlje i interese savezničkih zemalja, čiji su državljani upravo ovi šokirani i uplašeni ambasadori”, pita Ravnogorski pokret.

Navode i kako, “kao sledbenici ideje i borbe đenerala Draže, nisu to očekivali od ambasadora”.

“Nama bi bilo normalnije da ste prisustvovali skupu i odali počast đeneralu Mihailoviću i njegovim borcima za žtrvu koju podneše za svoj, ali i vaše narode u savezničkoj borbi protiv fašizma”, ističu.

Osude sa svih strana

Ravnogorski pokret je u nedjelju u Višegradu, na godišnjicu hapšenja četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića, upriličio parastos i polaganje cvijeća na njegov spomenik, a povodom godišnjice hapšenja Mihailovića 1946. nedaleko tog grada u Bosni i Hercegovini.

Tom je prilikom održano i postrojavanje, a cijeli su događaj osudili brojni bh. političari, te predstavnici međunarodne zajednice i diplomati.

Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini su počele prikupljati podatke o skupu pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, te prijetećim porukama upućenim s tog skupa.

Fortina prijava

Slučaj će, kako je najavio državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, nakon dokumentiranja biti upućen državnom tužiteljstvu na postupanje.

“Dogovor je da ćemo sav događaj kompletno zadokumentovati, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka i svega onoga što se čulo jučer u Višegradu, da ćemo o tome vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dostaviti izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Nakon toga očekujemo reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, rekao je ministar Mektić novinarima u Sarajevu.

Dodao je da su i dalje spremni, u skladu s daljnjim instrukcijama i zahtjevima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, postupati u tom slučaju.

U međuvremenu, u ime Vlade Kantona Sarajevo kaznenu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta podnio je premijer Edin Forto.

Izvor: Al Jazeera i agencije