Pacolli Dačića nazvao ‘zamjenikom balkanskog koljača Miloševića’

Pacolli je Dačića nazvao 'predstavnikom kriminalnog režima, odgovornog za nekoliko ratova na Balkanu' (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli reagirao je na govor koji je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić održao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, nazvavši ga “zamjenikom balkanskog koljača Slobodana Miloševića”.

Upitao je “kako je moguće” da se Dačiću dozvoli da tu govori i optužio Srbiju da je “odgovorna za nekoliko ratova na Balkanu”.

‘Kriminalna i šovinistička pozadina’

“Godinama i decenijama pratimo globalnu debatu o demokratizaciji sistema UN-a. Međutim, kad gledam zamjenika balkanskog koljača Slobodana Miloševića, danas ministra u Vladi Srbije Ivicu Dačića, kako iscrpno govori, a da pritom ne pocrveni, pred uglednim diplomatima iz zemalja koje imaju predstavnike u Vijeću sigurnosti UN-a, pokrećem pitanje uključuje li demokratizacija globalnih institucija davanje prostora osobama s kriminalnom i šovinističkom pozadinom, kao što je Dačić”, naveo je Pacollii, a prenosi RTK.

Kako je moguće, pita se Pacolli, da “u diplomatskoj prostoriji predstavnik kriminalnog režima, zemlje odgovorne za nekoliko ratova na Balkanu, govori pred predstavnicima zemalja koje omogućuju postojanje mira i stabilnosti i koje su s pravom podržale našu nezavisnost”?

“Je li to demokratija ili defekt ovog univerzalnog sistema?”, upitao je Pacolli, objavljeno je u press clippingu UNMIK-a.

Izvor: Agencije