Haradinaj: Pokretanje teme o korekciji granica je napravilo probleme

Haradinaj je dobio podršku svoje stranke da ostane ustrajan u primjeni taksi prema Srbiji do uzajamnog priznanja (EPA)

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je, govoreći o nastavku dijaloga s Beogradom i ideji korekcije granica sa Srbijom, da ni Hashim Thaci, ni on “nisu vlasnici Kosova”.

“Mi nismo vlasnici Kosova gdje živi dva milijuna ljudi. To je čin proglašenja neovisnosti. Ako se netko usudi pregovarati o teritoriju Kosova, taj je protiv ustava”, rekao je Haradinaj u intervjuu za prištinsku televiziju T7.

Uvjeren je da bi s Beogradom bilo lakše postići dogovor da tema o korekciji granica nije otvorena, jer je to pitanje, kako je naveo, “poremetilo odnose Prištine s prijateljima Kosova”.

Večera s Ramom

Govorio je i o nedavnoj zajedničkoj večeri u Thacijevoj kući, kojoj je prisustvovao i albanski premijer Edi Rama te visoki dužnosnici Kosova.

Prenio je kako je tokom večere vođen “dostojanstven” razgovor, te da je susret inicirao Rama.

“Bio je to oprezan razgovor na poznate teme: pristojbe, dijalog, opcije konačnog rješenja pitanja Kosova. Promjene stava nije bilo”, tvrdi Haradinaj.

Podrška stranke 

Prethodno je Haradinaj dobio podršku svoje Alijanse za budućnost Kosova da uvećane pristojbe na robu iz Srbije i BiH ostaju do uzajamnog priznanja, piše prištinska Koha

Stranka je potvrdila tri principa od kojih, kako je navedeno, “nikako ne treba odstupiti” u nastavku dijaloga s Beogradom.

To su: “poštovanje kosovskog ustava i Deklaracije o neovisnosti od 17. veljače 2008. godine, bezuvjetni dijalog s Beogradom i stopostotno uvećane pristojbe na robu iz Srbije i BiH do uzajamnog priznanja”.

Uvjet službenog Beograda za nastavak dijaloga je ukidanje pristojbi koje je Priština nametnula 21. studenog prošle godine.

Izvor: Agencije