Grčka ratificirala Protokol o pristupanju Makedonije NATO-u

Grčki parlament u petak navečer ratificirao je Protokol o pristupanju Makedonije u članstvo NATO-a, čime i službeno stupa na snagu Prespanski sporazum i novo ime države Republika Sjeverna Makedonija za unutarnju i vanjsku uporabu, prenosi Tanjug od grčkog lista Kathimerini.

Protokol je ratificiran sa 153 glasa “za” i 140 “protiv”.

Tim činom u grčkom parlamentu završen je i posljednji korak u rješavanju 27-godišnjeg spora o ustavnom imenu između dvaju susjeda.

Tako je Grčka postala prva članica NATO-a koja je ratificirala Protokol o pristupanju.

Protokol o pristupanju Makedonije NATO-u podržali su zastupnici vladajuće Syrize i centrističke stranke Potami, dok su protiv bili oporbena stranka Nova demokracija i stranka Neovisni Grci (ANEL), prenosi Anadolija.

Grčki premijer Alexis Tsipras nakon glasovanja je zahvalio svim zastupnicima koji su podržali protokol.

Tsipras: ‘Ispunili smo patriotsku dužnost’

“Vjerujem da smo, unatoč prijetnjama i ucjenama, ovime ispunili našu patriotsku dužnost. Povijest će nam suditi”, kazao je Tsipras.

“Želim zaželjeti dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj prijateljskoj zemlji, koja mora biti saveznik u naporima za uspostavljanje sigurnosti, stabilnosti i mira u regiji”, rekao je grčki premijer.

Čelnik Nove demokracije Kyriakos Mitsotakis istaknuo je da je većina građana protiv sporazuma o imenu države, koji je nazvao “nacionalnim porazom”.

Grčki parlament u petak je počeo raspravljati o protokolu o pristupanju Makedonije NATO-u, potpisanom u srijedu, nakon što je donesena odluka o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija.

Makedonija će se u potpunosti priključiti vojnom savezu kad sve zemlje ratificiraju protokol.

Kako su ranije prenosile agencije, makedonska ministrica obrane Radmila Šekerinska trebala bi prvi put sudjelovati na ministarskom sastanku članica Saveza 13. veljače, ali bez prava glasa sve dok Makedonija ne postane punopravnom članicom.

Promjena imena, uklanjanje blokada

Makedonija će postati 30. članicom NATO-a nakon što su veleposlanici članica Saveza u Bruxellesu, u nazočnosti makedonskog ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova, u srijedu potpisali protokol o pristupanju te države Sjevernoatlantskom savezu.

Proces ratifikacije pristupnog protokola u zemljama članicama trebao bi trajati otprilike godinu.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, prošle su godine Grčka i Makedonija potpisale sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum je predviđao da ime Makedonije bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njezino učlanjenje u NATO i Europsku uniju.

Ime Republika Sjeverna Makedonija potom je ratificirano u makedonskom i grčkom parlamentu.

Makedonski premijer Zoran Zaev nada se da će Makedonija, nakon potpisivanja dokumenta o pristupanju NATO-u, početi i pregovore o članstvu u Europskoj uniji najvjerojatnije do lipnja.

Izvor: Agencije