Ambasadori SAD-a: Ova godina da bude godina sporazuma Srbije i Kosova

Na liderima i njihovim timovima je, kako su istakli ambasadori, da se vrate pregovorima predvođenim Evropskom unijom (Arhiva)

Vrijeme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obje strane, da se Srbija i Kosovo vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija, i da se obje strane odvažno opredjele za mir, ocjenjuju u autorskom tekstu za Politiku i prištinski Zeri američki ambasadori u Srbiji i na Kosovu.

“Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići historijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini”, saglasni su Kyle Scott i Philip Cosnett.

Dodaju da će Srbija i Kosovo u tome imati punu podršku SAD-a kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum.

Uzajamno priznavanje

Navode da trezveno političko vodstvo koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, u čijem središtu bi, kako tvrde, bilo uzajamno priznavanje.

“Taj uspjeh položio bi temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovoj regiji”, ocjenjuje se u tekstu ambasadora.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je, podsjećaju, nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi podstakao obje strane da “iskoriste trenutak i svoje političko vodstvo upotrijebe za donošenje odluka” koje bi zadovoljile interese obje strane.

Predsjednik Trump je dodao i da bi “bilo za žaljenje propustiti ovu jedinstvenu priliku za mir, sigurnosti i ekonomski razvoj”, navode ambasadori i dodaju da je Trump već pozvao predsjednike Aleksandra Vučića i Hashima Thacija u Bijelu kuću da obilježe taj uspjeh čim do njega dođe.

“Vjerujemo da je sporazum moguć i nadamo se da ćemo ga proslaviti zajedno s vama, baš kao što slavimo hrabrost grčkih i makedonskih vođa”, ocjenjuju u autorskom članku, i dodaju da bi kreativnost koju su pokazali lideri u Atini i Skoplju kako bi riješili decenijski spor trebalo da posluži kao inspiracija svima u regiji.

“SAD niti su, niti će propisivati kako to rješenje treba izgledati, ali vjeruje da mora biti primjenjivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i da mora doprinijeti dugoročnoj stabilnosti u regiji”, poručuju ambasadori.

Ispitati sve mogućnosti

Na liderima i njihovim timovima je, kako su istakli, da se vrate pregovorima predvođenim Evropskom unijom i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima – što bi ne samo osiguralo da pregovori odražavaju volju naroda, već i pomoglo u prevazilaženju strepnje i sumnjičavosti.

U članku se ocjenjuje da nedavni koraci i Srbije i Kosova zbog kojih napetost raste, moraju prestati da bi uopće postojala nada u postizanje trajnog mira, napretka i pravde u regiji.

“Ukoliko dvije strane ne iskoriste ovu priliku, rizikujete da propustite najbolju priliku za čitavu jednu generaciju”.

Trajan i primjenjiv kompromisni sporazum je u interesu obje zemlje, a dugoročna stabilnost i prosperitet Kosova i Srbije zavise od povratka dijalogu predvođenog EU-om i hrabrosti da se pravaziđe prošlost i zajedno gradi zajednička budućnost.

“Ako su Srbija i Kosovo spremni da pođu tim putem, SAD će biti na vašoj strani na svakom koraku”, zaključuju ambasadori.

Izvor: Agencije