Zaev se nada kako će pregovori s EU-om početi u junu

Zaev je govorio u Sofiji gdje se sastao se sa premijerom Bugarske Borisovim
Zaev je govorio u Sofiji gdje se sastao se sa premijerom Bugarske Borisovim

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je sinoć kako se nada da će njegova država započeti sa pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji do juna, nakon što je višedecenijski spor sa Grčkom riješen, prenose agencije.

Vlada Zaeva bi trebala u srijedu potpisati protokole za pristupanje NATO alijansi pod imenom Sjeverna Makedonija, navodi AP.

Zvanična Atina je nedavno ratificirala Prespanski sporazum, čime je riješen spor o imenu Makedonije i samim tim je otvoren put ka evroatlanskim integracijama te države.

Zaev je govorio u Sofiji, gdje se ranije sastao se sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim. Dvojica šefova vlada razgovarali su o ukidanju međusobnih trgovinskih tarifa.

Izgradnja Koridora VIII

Borisov je podsjetio kako je u fokusu bugarskog predsjedavanja EU-om bio Zapadni Balkan i ocijenio kako su u tom periodu također odnosi Skoplja i Sofije unaprijeđeni u velikoj mjeri.

On je rekao kako svi sporazumi između Bugarske i Makedonije postaju realnost, a kao primjer je izdvojio izgradnju Koridora VIII, prenosi BTA.

Zaev je rekao kako je potpisivanje sporazuma o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i saradnji sa Bugarskom dalo podsticaj razgovorima Skoplja i Atine i rješavanju višegodišnjeg spora oko imena Makedonije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO