Veseli: Takse ostaju, sljedećih dana ‘mudra rješenja’

U vezi s eventualnom suspenzijom taksi Veseli kaže da je to zahtjev SAD-a i da bi to bila privremena mjera (Arhiva)

Samo nekoliko dana nakon što je sam predložio suspenziju taksi od 100 posto koju je Kosovo uvelo na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli u ponedjeljak je rekao da će one ostati na snazi.

Također je rekao da će vlasti na Kosovu “sljedećih dana” donijeti neka “mudra rješenja”.

Veseli je u Uroševcu kazao da su takse uvedene za dobro Kosova i kao način da se zaštite interesi Kosova, prenose mediji u Prištini.

U vezi s eventualnom suspenzijom taksi kaže da je to zahtjev SAD-a i da bi to bila privremena mjera.

Prema njegovim riječima, ključno je da Kosovo i SAD ni u jednom trenutku nemaju različite pozicije prema Srbiji.

‘Budimo mudri, bit ćemo pobjednici’

“Moramo biti jedno. Kosovo je mnogo jače u zaštiti teritorije, suvereniteta i zaustavljanju zajednice s izvršnom vlašću imajući partnere u SAD-u i Evropskoj uniji. Trebamo očuvati ovo partnerstvo i uspjet ćemo, budite sigurni. Budimo mudri. Siguran sam da ćemo izaći kao pobjednici. U sljedećih nekoliko dana bit će donesena mudra rješenja”, rekao je Veseli, prenosi RTK2.

Ranije ove sedmice čelnicima vladajuće koalicije na Kosovu predao je pisani prijedlog za suspenziju na 120 dana taksi od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pri čemu Srbiji za to postavlja deset, a Bosni i Hercegovini sedam uvjeta.

Portal Zeri navodi da je Veseli uputio prijedlog “zarad očuvanja interesa Kosova i partnerstva sa SAD-om”.

Navodi se da je prethodno dokument dat američkom ambasadoru na Kosovu Philipu Kosnettu na sastanku 23. januara, kojem je prisustvovao i premijer Kosova Ramush Haradinaj.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada