Izlile se rijeke u BiH, poplavljene kuće

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tijekom noći na ponedjeljak djelomice je normalizirano no u nekoliko mjesta u središnjem dijelu države i daje su na snazi izvanredne mjere, potvrdili su iz Federalne uprave Civilne zaštite u Sarajevu.

I dalje je na snazi stanje elementarne nepogode u općinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila.

Na terenu su angažirane stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima i čamcima koji dežuraju kako bi reagirali u slučaju novih poplava. Istodobno pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju šteta na objektima.

U nedjelju su zbog naglog izlijevanja manjih rijeka iz njihovih korita poplavljeni deseci stambenih objekata, uglavnom na području Busovače i zeničkog naselja Tetovo.

Tijekom noći normaliziran je promet na većini regionalnih cesta koje je poplavila voda no i dalje je u prekidu promet cestom između Novog Travnika i Bugojna gdje je vodena bujica probila nasip i oštetila most.

Promet je otežan i kanjonom rijeke Plive gdje je djelomice poplavljena prometnica između Mrkonjić-Grada i Jajca.

Na području Ilidže je rijeka Željeznica gotovo u cjelosti srušila nezavršeni pješački most.

Vodostaji većine rijeka u BiH, koje su u nedjelju naglo porasle, sada stagniraju, a kako se očekuje da neće biti novih obilnih oborina pretpostavka je da neće biti ni izlijevanja iz njihovih korita.

Besana noć

Iako se situacija nakon prestanka padalina smirila, iza stanovnika područja Bosne i Hercegovine u kojima su se izlile rijeke ostala je besana noć.

Izlijevanje rijeka iz korita zbog obilnih kiša i topljenja snijega dogodilo se u većem dijelu države, a kritično je na području Zenice, Kiseljaka i Busovače, Kaknja i Maglaja, odnosno na prostoru tri kantona – Zeničko-dobojskog, Srednjebosanskog i Kantona Sarajevo – gdje su poplavljene i kuće, te prekinuta prometna komunikacija.

I na području Šipova poplavljeno je 10-ak domaćinstava, a vode rijeke Plive i rječice Jošavke poplavile su 20-ak kuća u Jezeru.

Premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić stoga je, u pratnji predstavnika Federalne uprave civilne zaštite, obišao poplavama pogođena područja u općinama Kiseljak i Busovača.

Poplavljene kuće

Novalić se upoznao o razmjerama štete i trenutnim stanjem na terenu, kao i aktivnostima koje se poduzimaju da bi šteta bila sanirana.

“Prvi prioritet nam je ljudski život i sada radimo na tome da vodu što prije vratimo u riječna korita. Tokom narednih dana obići ćemo i ostale općine u Federaciji BiH koje su pogođene poplavama”, kazao je Novalić.

Na mnogim putnim pravcima onemogućena je vožnja zbog izlijevanja rijeka iz korita

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potvrdio je da je najteže stanje u zeničkom naselju Tetovo.

“Poplavljeno je dvadesetak kuća, a voda je ušla nekih metar i po u kuće”, kazao je Kasumović.

Nema škole u zeničkom kraju

Posebno je kritično u slivovima rijeka Bosne, Lašve i Vrbasa gdje su poplavljene kuće, dvorišta, poljoprivredne površine, prometnice.

Izvanredno stanje zbog poplava i odrona proglašeno je na području Zenice i Busovače. Na području Kaknja i dalje prijeti rijeka Bosna, dok je na maglajskom području blokirana regionalna cesta prema Zavidovićima.

U dvije osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu – u Dobrinju kod Visokog i Nemiloj kod Zenice, obustavljena je nastava.

“Direktori te dvije škole obavjestili su nas da, zbog sigurnosti djece, u ponedjeljak neće raditi. Dobrinje je problematična zbog mosta, kojim djeca dolaze u školu, a u nemilskom kraju su poplave na putnim komunikacijama, ali i klizišta na nekim dijelovima, uzrok odgađanja nastave”, potvrdio je Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona.

Kritično je i na području Hercegovine, gdje pritoke Neretve prijete stanovništvu. Kiše su prouzročile odrone na području Konjica, a u Mostaru su neke ulice poplavljene.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada