Skupština Kosova usvojila nacrt statuta ‘Trepče’, Srbi protiv

Za budžet, koji predviđa 2,3 milijarde evra, glasalo je 65 od 120 poslanika Skupštine Kosova (EPA)

Kosovska skupština izglasala je u noći između subote i nedelje budžet za 2019. godinu, čime je sprečeno da dođe do blokade finansija.

Za budžet, koji predviđa 2,3 milijarde evra, glasalo je 65 od 120 poslanika.

Nakon usvajanja budžeta, premijer Ramush Haradinaj izjavio je da je to najveći budžet do sada i da će omogućiti ekonomski rast od 4,7 odsto.

Kako je rekao, budžetom su predviđena najveća ulaganja u zdravstvo i obrazovanje, ali i da će dodatna sredstva dobiti pravosuđe i odbrana.

“Kapitalne investicije poovećavaju se za 11 odsto što omogućava realizaciju mnogih postojećih i novih projekata. Postoje i sredstva za uvećanje penzija od 20 odsto”, rekao je Haradinaj, prenosi Koha.

Rikalo smijenjen zbog usvajanja budžeta

Pre usvajanja budžeta, Haradinaj je na Facebooku objavio da je smenio ministra poljoprivrede iz stranke  njegovog koalicionog partnera, Srpske liste – Nenada Rikala, uz napomenu da će se “saradnja sa predstavnicima svih zajednica i predstavnicima srpske zajednice nesmetano nastaviti”.

Odluka je usledila nakon zahteva Socijaldemokratske partije (PSD), koja je uslovila 12 glasova svojih poslanika za Nacrt Zakona o budžet smenom ministra iz redova Srpske liste.

Rikalo je izjavio da ta smena pokazuje da za Srbe nema mesta u kosovskoj vladi.

On je dodao da nije dobio zvanično rešenje da je smenjen, ali da mu je Haradinaj u SMS poruci, kojom ga je obavestio da će ga razrešiti, napisao da je odlučio da ga smeni, da je zadovoljan njegovim radom i da se nada budućoj saradnji.

Na maratonskoj sednici kosovskog parlamenta, koja je trajala više od 15 sati, usvojen je i nacrt statuta rudarskog kombinata “Trepče”.

Statutom Trepče predviđa se registracija nove kompanije u skladu sa zakonom donetim još 2016. godine.

Usvajanje nacrta statuta “Trepče” pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je kao nameru Prištine da protera srpski narod s Kosova.

On je rekao za RTS da se ponavlja isti scenario kao 2016. godine, kada su u kosovskoj skupštini dva sata posle ponoći poslanici usvojili zakon o “Trepči” koji predviđa konfiskaciju imovine države Srbije, čime je kosovska vlada postala vlasnik 80 odsto celokupne imovine i kapitala ovog kombinata.

Opasnost od blokade računa “Trepče”

Par dana zatim vlada u Beogradu je donela odluku kojom se poništava taj zakon, kao i sve radnje i pravne posledice koje proističu, a jedna od njih je i donošenje statuta koji podrazumeva formiranje novog preduzeća “Trepča a. d.” u prištinskom sistemu kojim se otvaraju vrata za implementaciju ovog zakona.

“Kada bude osnovano novo preduzeće, sadašnje upravljačke strukture i organizacione jedinice prestaju da postoje. To može da znači, svima je jasno, da hoće da blokiraju račune i zaustave proizvodnju i izvoz koncentrata olova i cinka, od čega ”Trepča – Sever” i živi”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, to što statut predviđa novi menadžment, neće moći fizički da se i ostvari, jer je “Trepča – Sever” u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac su uz administrativnu liniju prema centralnoj Srbiji.

Ipak, dodaje Petković, postoji opasnost da će blokirati račune i izvoz proizvoda i time dovesti u pitanje opstanak same “Trepče” i plate za 3.000 radnika.

Skupština Kosova usvojila je i zakon o organizaciji i funkcionisanju državne uprave i nezavisnih agencija, zakon o javnim službenicima, i o platama u javnom sektoru.

Takodje su usvojeni i zakoni o zadacima, odgovornostima i nadležnostima Državne delegacije Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada