Thaci najavio ostavku ili referendum

Hashim Thaci: Kosovo ne može zbog 'neprijateljstva' sa Srbijom ugroziti strateški savez sa SAD-om (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je izjavio da će u utorak podnijeti ostavku ili raspisati referendum ako Skupština Kosova ne odobri sporazum sa Srbijom prema kojem bi Kosovu pripale tri opštine na jugu Srbije – Bujanovac, Preševo i Medveđa.

On je za prištinsku Report TV precizirao da će ostavku podnijeti u slučaju dogovora da sporazum sa Srbijom predvidi pripijanje te tri opštine Kosovu, a Skupština takav sporazum ne prihvati.

“Oni koji me kritiziraju ne bi trebali misliti da bih prekršio Ustav. Nikada ne bih prekršio Ustav, ali da se Ustav promijeni, to da. Možemo postići dogovor, a onda ga iznijeti pred Skupštinu Kosova, koja ga može odobriti ili ne”, rekao je Thaci i dodao da će u tom slučaju podnijeti ostavku ili raspisati referendum.

On je ponovio da Kosovo ne može zbog “neprijateljstva” sa Srbijom ugroziti strateški savez sa SAD-om i poručio da bi trebalo ukinuti 100-postotnu taksu na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi Tanjug.

Haradinaj ima suprotne stavove

U ponedjeljak je premijer Kosova Ramush Haradinaj poručio da Kosovo nema potrebu da ga Srbija prizna ako se od njega traži da u zamjenu ustupi teritorij.

“Kosovo ne daje zemlju za priznanje, ako je to cijena. Kosovo nema potrebe za priznanjem od Srbije”, rekao je on.

Po njegovim riječima, “poslije 20 godina od oslobođenja Kosova, dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije odstupio je od nekih krugova na Kosovu i Briselu, pretvarajući se u dijalog o teritorijama”.

“Odlučnost da se ostane na pravu Kosova od 17. februara [2008. godine] je ostajanje na pravednoj strani historije. Također, mi smo blokiranjem uvoza roba iz Srbije, taksom od 100 posto, poduzeli mjeru koja ometa formalizaciju podjele Kosova”, kazao je Haradinaj.

Premijer Kosova se suprotstavlja zahtjevima predstavnika SAD-a i Evropske unije za suspenziju ili ukidanje taksi, kao i zahtjevima predstavnika najveće stranke u vladajućoj koaliciji (Demokratske partije Kosova) i predsjednika Kosova Thacija, koji se zalaže za, kako kaže, korekciju granice.

Izvor: Agencije


Povezane

Političari na Kosovu se ponašaju kao rogovi u vreći: prepucavaju se, ‘bockaju’, pa čak i upućuju prijetnje jendan drugome preko društvenih mreža i tv kanala.

Mišljenje autora
Published On 25 Feb 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO