Stranke, udruženja, sindikati i javne osobe bojkotiraju HRT

HRT, Hrvatska radio-televizija
Bojkotu HRT-a zbog tužbi protiv novinara i medija priključile su se javne ličnosti, kulturni djelatnici te parlamentarna opozicija (Željko Lukuni? / Pixsell)

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić u ponedjeljak je uputio otvoreno pismo u kojem je naveo da je HRT kao javni medijski servis trenutačno, zbog tužbi koje su podignute u svrhu zaštite i časti i ugleda HRT-a, izložen političkom pritisku i orkestriranim napadima.

Bačić ističe da je “HRT šokiran optužbama za cenzuru obzirom da u svim segmentima svoga rada poštuje pravila struke, objektivno i uravnoteženo izvještava o događajima, te je otvoren za sve društvene skupine, udruge i političke opcije”.

“HRT ne želi biti sredstvo dnevno političkih razmirica i predizbornih kampanja bilo koje političke orijentacije”, poručuje Bačić u pismu upućenom hrvatskoj javnosti, Saboru, vladi i medijima.

Bačić: Poslove obavljamo profesionalno

Izvijestio je i kako je HRT, sukladno zaključcima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, pokrenuo postupke mirenja s tuženim nakladnicima.

“Naglašavamo da Hrvatska radiotelevizija poslove obavlja profesionalno i transparentno, u skladu sa Zakonom o HRT-u i Ugovoru s Vladom RH, te profesionalnim smjernicama EBU-a, čija je članica”, stoji u Bačićevu pismu.

U prostorijama udruge GONG u Zagrebu u ponedjeljak su pojašnjeni razlozi za bojkot Hrvatske radiotelevizije, kojemu se priključilo 40-ak udruga, novinara, sindikata, ali i najveće oporbene političke stranke i političari, prenosi Anadolija.

GONG je iskazao potporu zahtjevu Hrvatskog novinarskog društva (HND), koje od HRT-a traži odbacivanje svih tužbi protiv novinara i medija.

Takvih tužbi HRT je dosad podigao najmanje 36, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu 2,3 milijuna kuna (310.000 eura).

Bojkotu javnog medijskog servisa priključile su se javne osobe, kulturni djelatnici te parlamentarna oporba.

GONG: HRT je okupiran

Među parlamentarnim i političkim strankama koje su se dosad odlučile ne pojavljivati u programu HRT-a, ne davati izjave i ne pojavljivati se u emisijama sljedeća dva tjedna jesu: Radnička fronta, Platforma “Možemo”, Ranko Ostojić, Rada Borić, klub triju nezavisnih saborskih zastupnika, Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), stranka Start Dalije Orešković, a od nedjelje i Socijaldemokratska partija (SDP), Glas, Hrvatska seljačka stranka (HSS), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Istarski demokratski sabor (IDS), Primorsko-goranski savez (PGS)…

“Nažalost, HRT je danas okupiran i nije javna medijska kuća kakvu želimo imati, kakvu mislimo da zaslužujemo kao građani demokratske republike, u kojoj mediji, a posebno javni medijski servisi, imaju važnu ulogu u informiranju građana kako bi oni mogli donositi odluke na izborima, referendumima i u drugim životnim situacijama”, kazala je Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a.

GONG-u su se pridružili i Nikola Baketa, član Programskog vijeća HRT-a, te Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata (NCS).

“Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera našeg bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj”, poručeno je.

Član Programskog vijeća HRT-a Nikola Baketa, istaknuvši kako govori u svoje ime, podsjetio je na ispunjavanje ugovora Vlade s HRT-om i “misijske ciljeve” koje bi taj javni servis trebao ispunjavati, među kojima su i promicanje medijske kulture i povjerenje javnosti prema javnom medijskom servisu, no ocijenio je kako podnesene tužbe protiv novinara “odstupaju od tog misijskog cilja”.

“Vidimo svakog dana da javnost ima sve manje povjerenja prema tom javnom medijskom servisu”, zaključio je Baketa.

Novinarski protest u subotu

Berković je pred novinarima pročitala i najnovije pismo potpore Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) u kojem se ističe i da DHFR već desetak godina upozorava na sumnje i nepravilnosti u poslovanju HRT-a, s posebnim naglaskom na nabavu programa iz vanjske produkcije i netransparentno trošenje programskog proračuna HRT-a.

Predsjednik zagrebačkog odbora oporbenog SDP-a Gordan Maras uz ispriku je udaljio novinare HRT-a s konferencije za medije u ponedjeljak, pridržavajući se, kako je naveo, odluke te stranke o bojkotu hrvatskog Javnog servisa do velikog novinarskog prosvjeda, koji će, u organizaciji HND-a, biti održan 2. ožujka, prenosi Tanjug.

“Nije do vas osobno, ja se ispričavam, ali priključili smo se bojkotu HRT-a. Mi smo se jednostavno priključili akciji HND-a, koja traje do subote. Do tada ne dajemo izjave za Javni servis. Time prosvjedujemo protiv, po nama, najgoreg javnog servisa u Europi”, rekao je Maras.

Dodao je kako HRT nije ni pozvan na konferenciju za novinare te da su vjerojatno došli vidjevši najavu na agenciji Hina.

Izvor: Agencije