Haradinaj: Ne treba nam priznanje Srbije ako hoće teritoriju

Kosovo nema potrebe za priznanjem Srbije, izjavio je Haradinaj (EPA)

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je da Kosovo nema potrebu da ga Srbija prizna, ako se od njega traži da u zamjenu ustupi teritorij, prenose kosovski mediji.

“Kosovo ne daje zemlju za priznanje, ako je to cijena. Kosovo nema potrebe za priznanjem od strane Srbije”, izjavio je Haradinaj.

Po njegovim riječima, “poslije 20 godina od oslobođenja Kosova dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda odstupio je od strane nekih krugova na Kosovu i Bruxellesu, pretvarajući se u dijalog o teritorijama”.

Protiv zahtjeva SAD-a, EU, Thacija…

“Odlučnost da se ostane na pravu Kosova od 17. veljače (2008. godine) je ostajanje na pravednoj strani povijesti. Također, mi smo blokiranjem uvoza roba iz Srbije, pristojbom od 100 posto, poduzeli mjeru koja ometa formalizaciju podjele Kosova”, rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer se suprotstavlja zahtjevima predstavnika SAD-a i Europske unije za suspenziju ili ukidanje pristojbe, kao i zahtjevima predstavnika najveće stranke u vladajućoj koaliciji (Demokratske stranke Kosova, DPK) i predsjednika Kosova Hashima Thacija koji se zalaže za, kako kaže, korekciju granice.

Izvor: Agencije