Vijeće ministara BiH usvojilo odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika EK

Na imenovanje Vijeća ministara čeka se već godinu i tri mjeseca (Arhiva)
Na imenovanje Vijeća ministara čeka se već godinu i tri mjeseca (Arhiva)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojilo odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora, javlja Anadolija. 

“Tim povodom, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u ponedjeljak, 25. februara 2019. godine, održat će konferenciju za medije”, saopšteno je danas iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 

Upitnik sadržavao preko 3.000 pitanja

U saopćenju se navodi kako su odgovori usvojeni na vanrednoj telefonskoj sjednici. 

Ukupno 655 odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika o jezicima u službenoj upotrebi u BiH finalizirana su prošle godine.

Komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn je krajem 2016. godine u Sarajevo donio upitnik koji je sadržavao preko 3.000 pitanja.

Nakon toga, Evropska komisija pripremila je paket sa preko 600 pitanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Bosna i Hercegovina je odgovorila na svih 655 dodatnih pitanja iz Upitnika Evropske unije. Zbog složenih internih procedura, teško da će ih članovi BH. Predsjedništva Evropskoj komisiji uručiti 29. i 30. januara, prilikom posjete Briselu. Međutim, u Direkciji za evropske integracije tvrde da će proces vjerovatno biti završen do kraja sedmice.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda pozvao je vlasti te zemlje da odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske unije jer sa tim kasne više od pola godine. To se, kako je naglasio, mora završiti prije svih ostalih obaveza kako bi BiH dobila kandidatski status. Pozvao je na hitno formiranje vlasti, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO