Kosovski premijer i vicepremijer različito o ukidanju taksi

Limaj kaže da je Kosovu potreban sporazum s Beogradom jer on garantira stabilnost u regiji (EPA)

Takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije ne mogu da budu važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

“Ako je porez važniji od dijaloga, nikada nećemo morati da ga ukinemo i nikada to nećemo uraditi”, rekao je Haradinaj u intervjuu za prištinski KT21.

Rekao je i da, ako šefica evropske diplomatije Federika Mogerini ne nastavi dijalog bez ukidanja taksi, onda ne treba ni da zove na dijalog.

Sa druge strane, potpredsednik kosovske vlade i čelnik SDI-ja Fatmir Ljimaj smatra da treba ukinuti uvećane takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se nastavilo sa dijalogom o normalizaciji odnosa sa Beogradom, ali da, ako Srbija ne obeća da će priznati kosovsku nezavisnost, onda nema mesta ni za dijalog.

Gostujući u emisiji Klik na KTV-u, Ljimaj je rekao da, uprkos partijskim sukobima i kalkulacijama, politički subjekti na Kosovu daju mogućnost dijalogu sa Beogradom.

Limaj: Dijalog je državni interes

Pozvao ih je da, kako je rekao, dobro čitaju poruke međunarodnih partnera, poput one koju je političkim i institucionalnim čelnicima nedavno uputio predsednik SAD-a Donald Tramp.

Precizirao je da su prištinske institucije donele odluku o uvećanim taksama i da jedino one mogu da ih drže i dalje, jer to ne može da bude pitanje pojedinca.

“To škodi Kosovu”, primetio je.

Smatra da je dijalog “državni interes” i da političke odluke nisu trajne.

“Postoje desetine razloga zbog kojih treba ukinuti takse i pregovarati sa Srbijom. Bosna i Hercegovina je danas spremna na pregovore. Srbija je takođe dala signale. To daje priliku da se prekinu razlozi zbog kojih povećane takse onemogućavaju dijalo”, rekao je Ljimaj.

Dalje je rekao da je Kosovu potreban sporazum sa Beogradom, jer on garantuje stabilnost u regionu.

“Ako Srbija ne obeća priznanje Kosova, onda nema mesta ni dijalogu”, rekao je Ljimaj.

Izvor: Agencije