AJB DOC: Poziv autorima i produkcijskim kućama

Zvanična selekcija AJB DOC Film Festivala bit će predstavljena početkom septembra 2019 (Al Jazeera)

Al Jazeera Balkans objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama za učešće na drugom izdanju Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala (AJB DOC), koje će biti održano u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019. U fokusu Festivala bit će dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitovanju.

AJB DOC Film Festival rezultat je iskustva televizijske kuće Al Jazeere Balkans u dugogodišnjem radu s produkcijom, akvizicijom i emitovanjem dokumentarnih filmova, a za cilj ima afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti.

Prijave za drugo izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Redovni rok za prijave je 10. maj, a produženi 31. maj 2019.

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Svi dodatni detalji vezani za prijave i uvjete dostupni su na oficijelnoj festivalskoj stranici.

Zvanična selekcija AJB DOC Film Festivala bit će predstavljena početkom septembra 2019.

Od prispjelih prijava u zvaničnoj takmičarskoj selekciji bit će prikazano 12 dokumentarnih filmova, u netakmičarskoj “Last Minute Cinema” četiri, a u posebnoj selekciji “AJB Prikazuje” tri filma.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljenje nagrade u tri kategorije, a svi izabrani filmovi mogu biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.

Afirmirati autore

Na prvom, prošlogodišnjem, AJB DOC-u Filmovi Zašto ropstvo? Zarobljena žena Bernadett Tuza-Ritter i Očevi i sinovi Talal Derkija dobitnici su AJB DOC Main Award (nagrade za najbolji film takmičarske selekcije prvog AJB DOC festivala dokumentarnog filma).

Petočlani žiri odlučio je tada da glavnu nagradu festivala dodijeli izuzetnim dokumentarnim filmovima koji su „svaki na svoj način snimljeni iznimnom hrabrošću i nepokolebljivom posvećenošću svojih filmaša“, pisalo je u obrazloženju žirija.

Oba filma „razotkrivaju neugodnu istinu o veoma kompleksnom svijetu. I svaki se bavi veoma zahtjevnom materijom mjerenom intimnom uključenošću gledaoca u proživljeno iskustvo protagonista“, navedeno je dalje u obrazloženju.

Žiri kojeg su sačinjavali Zoran Galić, Ingrid Flack, Karin Hayes, Montaser Maraii i Robert Tomić Zuber odlučili su filmu Posao u Rusiji autora Petera Horkya dodjeliti posebno priznanje uz obrazloženje da „film govori o svijetu, o istočnoj Evropi specijalno, noseći se sa problemima historijskog naslijeđa i društvenih promjena na kreativan, angažovan i veoma human način“.

Film Unuk srbijanskog autora Aleksandra Reljića bio je dobitnik AJB program Award (nagrada programmskog žirija Al Jazeera Balkansa).

Cilj AJB DOC festivala je afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Izvor: Al Jazeera