Ombudsman: Petina stanovnika Hrvatske u riziku od siromaštva

Teško je dobiti široku podršku kad teret reforme zahvata uglavnom one s nepristojno niskim penzijama (EPA)
Teško je dobiti široku podršku kad teret reforme zahvata uglavnom one s nepristojno niskim penzijama (EPA)

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, povodom Svjetskog dana socijalne pravde, u srijedu je upozorila kako petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva, da socijalne naknade ne omogućuju zadovoljavanje osnovnih životnih potreba te da su posebno ugroženi umirovljenici.

Hrvatska još nema strategiju za socijalno stanovanje ili beskućništvo, kao ni rješenja za održivi rad socijalnih samoposluga, što su neke od preporuka s ciljem uklanjanja sustavnih problema s kojima su građani suočeni, istaknula je Vidović u priopćenju, kako prenosi HINA.

Petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva, koje je višestruko prisutnije u ruralnim područjima, socijalne naknade ne omogućuju zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, a posebno su ugroženi umirovljenici koji imaju niske mirovine.

Vidović: Pronalazak posla ne znači izlazak iz siromaštva

Više od četvrtine osoba starijih od 65 godina, odnosno gotovo polovica osoba u samačkim kućanstvima, u riziku je od siromaštva.

Tako je u u prosincu 2018. gotovo 250.000 umirovljenika, ili nešto više od petine od njihova ukupnog broja, primalo mirovinu manju od 1.600 kuna (216 eura).

Vidović je naglasila kako, unatoč padu broja nezaposlenih, pronalazak posla ne znači izlazak iz siromaštva jer je, dodaje, posao i dalje lakše izgubiti nego pronaći, pogotovo starijima, koji nerijetko gube posao pod izlikom tehnološkog viška, dok je problem i praksa sklapanja ugovora na određeno vrijeme. 

Građani slabijeg ekonomskog statusa, ističe, najizloženiji su diskriminaciji na temelju imovinskog stanja, koje ih onemogućava u sudjelovanju u javnom i društvenom životu i povećava rizik od socijalne isključenosti. 

Uspostavljanje socijalne pravde

Ključ za uspostavu socijalne pravde, smatra Vidović, jest u otvaranju novih radnih mjesta, boljoj dostupnosti rada onima koji su u teškoj socijalnoj situaciji, dok uvođenjem minimalnog dohotka treba jamčiti dostojanstven i bolji život najugroženijih građana. 

Svjetski dan socijalne pravde obilježava se svake godine 20. veljače s ciljem ulaganja snažnijih napora u iskorjenjivanju siromaštva, osiguranju dostojanstva na radu i ravnopravnosti spolova te postizanju socijalne sigurnosti i pravde za sve.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO