Hag: Srbija da se izjasni o sigurnosti svjedoka

Haško tužilaštvo se protivi prebacivanju predmeta srbijanskom pravosuđu (Arhiva)

U postupku ponovnog odlučivanja o tome hoće li slučaj protiv Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za zastrašivanje svjedoka iz Mehanizma za krivične sudove u Hagu, biti predan Srbiji haško tužilaštvo izrazilo je bojazan da svjedoci u tom postupku neće željeti svjedočiti u Srbiji zbog straha.

Vlada Srbije i Jedinica za zaštitu svjedoka imaju rok 15 dana da se izjasne o tvrdnjama haškog tužilaštva, nakon čega bi trebala biti donesena nova odluka, saopćeno je iz Mehanizma u Hagu.

Tužilaštvo se protivi prebacivanju predmeta srbijanskom pravosuđu i po njegovoj žalbi odlučeno je da se to pitanje ponovo razmotri iako je u junu 2018. turski sudija Aydin Sefa Akay odlučio da se slučaj preda Srbiji.

Sudija Daqun zamijenio kolegu Akaya

Akayu Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mjesto u decembru je imenovan sudija Liu Daqun, prenosi Tanjug.

Povodom tih bojazni tužilaštva Daqun je pozvao Vladu Srbije i Jedinicu za zaštitu svjedoka da se u roku 15 dana izjasne o tome.

Usvajajući žalbu tužilaštva u decembru, žalbeno vijeće Mehanizma ukazalo je da je tužilaštvo propustilo u izjašnjenju pred sudijom koji je donio prvostepenu odluku o predaji tog predmeta srbijanskom pravosuđu osvrnuti se na sigurnost, zaštitu i mogućnost pojavljivanja svjedoka koji bi trebali svjedočiti u tom postupku.

Zbog toga je, prema stavu žalbenog vijeća, neophodno provjeriti sigurnost svjedoka koji bi svjedočili u Srbiji.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštivanje suda, odnosno da su zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene u Vojvodini početkom 1990-ih.

Srbija odbila uhapsiti Radetu i Jojića

Srbija je 2015. odbila uhapsiti i izručiti Jojića i Radetu Haškom tribunalu nakon što su srbijanski pravosudni organi konstatirali da nema uvjeta za njihovo izručenje jer ni statut Vijeća sigurnosti UN-a o radu Tribunala ni srbijanski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično djelo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala, po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017, prešao u Mehanizam, sudije tog suda zaključile su da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se on prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično djelo, a to je Srbija.

Nakon toga sudija pojedinac zadužen je za koordiniranje predmeta i konkretne odluke.

Izvor: Agencije