Makedonija u srijedu potpisuje Protokol o pristupanju NATO-u

Makedonija, Vojska, Vojnici
Nakon potpisivanja Protokola dokument treba biti ratificiran u nacionalnim parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a (Al Jazeera)

Makedonija će iduće srijede potpisati Protokol o pristupanju NATO-u u sjedištu Saveza u Bruxellesu, prenosi TV Telma.

Tijekom svečanosti makedonski ministar vanjskih poslova će Protokol o pristupanju potpisati u prisustvu veleposlanika zemalja članica NATO-a.

Tekst je usvojen u tzv. tihoj proceduri prošlog ponedjeljka, prenosi Tanjug.

Nakon potpisivanja Protokola ovaj dokument treba biti ratificiran u nacionalnim parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a.

Ukoliko će se sve odvijati po planu, makedonska ministrica obrane Radmila Šekerinska prvi put će sudjelovati na ministarskom sastanku zemalja članica Saveza 13. veljače, ali bez prava glasa sve dok Makedonija ne postane punopravna članica.

Očekuje se da Grčka ratificira prva

Grčka će najvjerojatnije simbolično biti prva zemlja koja će ratificirati protokol o pristupanju Makedonije NATO jer to planira učiniti do 8. veljače, objavio je u utorak briselski portal Euractiv pozivajući se na upućeni izvor.

Prema izvorima Euractiva, službeni tekst protokola o pristupanju je usvojen u ponedjeljak i 29 stalnih predstavnika pri NATO-u čekaju na odobrenje svojih zemalja da ga potpišu.

“Grčka želi ratificirati protokol do 8. veljače”, rekao je izvor Euractiva te dodao kako će Atena vjerojatno biti prva koja će otvoriti vrata NATO-u za Makedoniju.

Vlada Njemačke priopćila je u četvrtak svoju suglasnost za prijem Makedonije u NATO i založit će se da proces pristupanja bude brzo završen.

U priopćenju Vlade Njemačke navodi se da će ulaz Makedonije u Savez dati važan doprinos sigurnosti euroatlantskog prostora, a također će osigurati važan impuls za daljnju stabilizaciju Zapadnog Balkana.

Njemačka Vlada zalaže se za brzo usvajanje Protokola da bi se osiguralo formalno priključenje do kraja idućeg mjeseca.

Saglasnost Njemačke

U priopćenju se dodaje da “Sjeverna Makedonija na vanjskopolitičkom planu igra konstruktivnu ulogu na zapadnom Balkanu”.

“To je postalo posebno uočljivo u njenoj spremnosti da prihvati promjenu imena u pregovorima s Grčkom u lipnju prošle godine”, ističe se u priopćenju.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, 17. lipnja prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Parlament Grčke u petak je ratificirao Sporazum iz Prespe, kojim se rješava spor, a Sobranje je još ranije ratificiralo Sporazum i usvojilo ustavne amandmane kojima se mijenja ime države.

Sporazum je predviđao da ime Makedonije bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njezino učlanjenje u NATO i Europsku uniju.

Izvor: Agencije