Još 22 godine Srbija će otplaćivati dugove Kosova

Bez proširenja, pregovori Kosova i Srbije mogu završiti neuspješno i status quo će se nastaviti, kaže Bodo Weber (Reuters)
Bez proširenja, pregovori Kosova i Srbije mogu završiti neuspješno i status quo će se nastaviti, kaže Bodo Weber (Reuters)

Srbija je do sada otplatila 750 milijuna eura kredita za razne projekte na Kosovu, a po osnovu glavnice ostalo je još 198 milijuna eura koje će Beograd vraćati do 2041. godine, pišu Večernje novosti.

Riječ je o kreditima koji su odobreni između ’70-ih i ’90-ih godina prošlog stoljeća.

Novac se koristio za izgradnju cesta i željezničke mreže, te za projekte u području energetike, elektroprivrede, rudarstva, vodnog gospodarstva i poljoprivrede, a njih ne otplaćuje službena Priština nego se servisiraju iz blagajne u Beograd, što će potrajati još 22 godine.

Novosti podsjećaju kako je Srbija preuzela otplatu obaveza po osnovu javnog vanjskog duga Kosova prema stranim vjerovnicima, poslije reprograma od 2002. do 2009. godine. U tom trenutku to zaduženje iznosilo je 930,81 milijuna eura. 

Smatraju Kosovo dijelom Srbije

U iznos su ulazili dugovi prema Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj od 433,31 milijuna eura, vjerovnicima Pariškog kluba – 296,56 milijuna eura, Londonskom klubu vjerovnika – 168,9 milijuna eura, Kuvajtu 17,99 milijuna eura, Banci za razvoj Vijeća Europe 5,79 milijuna eura… 

Najveći dužnici su, među ostalim, Rudarski kombinat Trepča, Elektroprivreda Kosova, Ibar, Termoelektrana, Energetika i gasifikacija, Feronikl.

Na otplatu kredita Beograd se odlučio jer je Kosovo po Ustavu dio Srbije, podsjeća Tanjug.

Dačić: Kad treba da se plaćaju dugovi, onda su Srbija

Da je Srbija u prethodnih 20 godina platila dug Kosova potvrdio je i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, te najavio kako će i dalje činiti.

“Kad treba da se plaćaju dugovi, onda su deo Srbije – kad treba da se otima imovina, onda su nezavisna država”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu. 

O preostalom dugu, a riječ je o još 200 milijuna eura, Dačić je rekao da će ga Srbija nastaviti isplaćivati.

“Oni čekaju da mi to platimo i onda kažu ‘od sutra je Trepča naša’. Kažu da su nezavisna država, a neće da plaćaju svoj dug”, dodao je Dačić. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO