Zaev i Tsipras dobili nagradu ‘Ewald von Kleist’

Alexis Tsipras, Zoran Zaev
Zbog nedavno razriješenog spora u vezi ustavnog imena između Atene i Skoplja, odnosi dvije zemlje na političkoj su razini bili vrlo nerazvijeni (EPA)

Premijeri Grčke i Sjeverne Makedonije, Alexis Tsipras i Zoran Zaev, dobili su u subotu navečer, na marginama Sigurnosne konferencije u Minhenu, priznanje za doprinos rješavanju dugogodišnjeg grčko-makedonskog spora oko imena te im je uručena nagrada “Ewald von Kleist”, javljaju agencije.

Nakon nekoliko mjeseci pregovora, Tsipras i Zaev postigli su sporazum kojim je tadašnja Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (kako joj je glasilo zvanično ime) preimenovana te je dobila ime Sjeverna Makedonija.

Time je riješen dugogodišnji spor između dvije države, koji je blokirao Skoplje na putu prema euroatlantskim integracijama.

‘Nikad ne reci – nikad’

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je u govoru prilikom dodjele nagrade kako nesporazum između dvije države nije bio samo stvar imena, nego stvar identiteta.

On je odao priznanje Tsiprasu i Zaevu “kao istinski evropskim liderima”.

Sporazum o imenu između dvije države na snazi je od utorka.

Vlada u Atini pozivala je na promjenu imena Makedonije jer to ime nosi i sjeverna grčka pokrajina te je, također, strahovala od mogućih teritorijalnih pretenzija.

Iz tih je razloga Grčka do sada blokirala prijem Makedonije u NATO i njen dalji put prema članstvu u Evropskoj uniji.

Tsipras je u subotu navečer izjavio kako na početku nije vjerovao da je sporazum moguć, no, kako je kazao, “nikad ne reci – nikad”.

Oba premijera, Tsipras i Zaev, posvetili su dobijenu nagradu svojim narodima.

Minhenska konferencija od 1963.

Minhenska konferencija najveći je skup sigurnosnih stručnjaka na svijetu, na kojoj se, uz učešće najviših političkih zvaničnika, razmatraju sigurnosni problemi današnjeg svijeta.

Godine 1963. Ewald von Kleist je organizirao skup koji je bio preteča sadašnjeg sigurnosnog okupljanja.

Nagrada koja je dodijeljena u subotu navečer dodjeljuje se pojedincima koji su dali izniman doprinos rješavanju sukoba.

Do sada su ovu nagradu dobili Henry Kissinger, Helmut Schmidt, Valery Giscard D'Estaing, Joachim Gauck i John McCain.

Izvor: Agencije