Grabar-Kitarović: Ostaju termini velikosrpska agresija i genocid u Srebrenici

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatska, Srbija
Hrvatska predsjednica izjavila je da dokumenti koja je Vučić donio u Zagreb nisu bili adekvatni (EPA)

Ured predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u subotu je odbacio tvrdnje njezina bivšeg savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića da je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću predsjednica obećala da neće koristiti termine “velikosrpska agresija” ili “genocid u Srebrenici”, poručivši da je ispod svake razine ponovno odgovarati na pitanja u vezi kojih nema nikakve dvojbe.

“Ispod svake razine je ponovno odgovarati na pitanja oko kojih ne postoji nikakva dvojba. Ono što se dogodilo 90-ih godina bila je agresija na Hrvatsku u ime velikosrpske politike, a zločin u Srebrenici je i Međunarodni [kazneni] sud utvrdio kao genocid i nitko dobronamjeran to ne dovodi u pitanje”, izjavila je glasnogovornica Ureda predsjednice Ivana Crnić na upit medija o izjavi Radeljića, kako prenosi Hina.

Radeljić je za RTL ranije izjavio da je predsjednica Vučiću dala obećanje da neće koristiti termine “velikosrpska agresija” i “genocid u Srebrenici”.

‘Neka to svali na svoje savjetnike’

Novinar RTL-a je pitao Radeljića na koga je predsjednica mislila kada je ranije u subotu, odgovarajući na pitanja novinara o izjavi koju je svojedobno dala da je “Za dom… spremni” povijesni hrvatski pozdrav, rekla da je pogriješila, i to zato što joj je to više puta rekao netko od njezinih savjetnika.

“Ispada da je predsjednica bila nekakva marioneta svojih savjetnika. Ne znam na koga je mislila i bilo bi lijepo da je kazala na koga misli”, kazao je Radeljić za RTL.

Potom je postavio pitanje je li joj netko od njezinih savjetnika rekao predsjednici da nakon posjeta Vučića da nalog da se ni u jednom njezinom javnom obraćanju i ni u jednom govoru ne smije spomenuti pojam velikosrpske agresije i genocida u Srebrenici.

“Osobno mi je, nakon posjeta Aleksandra Vučića, kazala da ne želi više da se ni u jednom obraćanju koristi termin velikosrpske agresije ili genocida u Srebrenici, jer je to obećala Aleksandru Vučiću. Neka to sada demantira i svali na svoje savjetnike”, kazao je Radeljić.

Ustvrdio je da predsjednica niti u jednom svom govoru nakon posjeta predsjednika Srbije Hrvatskoj nije spominjala te termine.

Greška u vezi ‘Za dom… spremni’

No, u međuvremenu su neki mediji istražujući došli do zaključka da to nije istina i da je predsjednica govorila “velikosrpska agresija”.

Grabar-Kitarović u subotu je priznala da je pogriješila kada je za pozdrav “Za dom… spremni” ustvrdila da je povijesni hrvatski pozdrav, istaknuvši kako je i prilikom davanja te izjave njezina poanta bila na tome da je takav pozdrav “kompromitiran i neprihvatljiv”.

Nakon što je održala govor povodom četvrte obljetnice njezinog polaganja svečane prisege kao predsjednice, u kojem je rekapitulirala četiri godine svoga mandata, Grabar-Kitarović je odgovarala na novinarska pitanja te je, vezano uz svoj raniju izjavu da je “Za dom… spremni” povijesni hrvatski pozdrav, rekla da je pogriješila i to zato, kako je rekla, što joj je to više puta rekao netko od njezinih savjetnika.

“Prihvaćam činjenicu koju su rekli povjesničari da to nije povijesni hrvatski pozdrav. Međutim, poanta te izjave nije bila na tom dijelu rečenice, nego da je on kompromitiran i neprihvatljiv i tu je poanta i na to se treba usredotočiti”, poručila je predsjednica.

Za sada nema uzvratne posjete

Upitana je li bilo prerano da pozove predsjednika Srbij u Hrvatsku u posjet prošle godine, rekla je kako ne smatra da je posjet bila greška, istaknuvši da sve dok se ne dogodi pomak po pitanju nestalih u ratu neće biti uzvratnog posjeta Srbiji.

“Mislim da nije greška razgovarati ni sa kime, pa makar to u tom trenutku nije urodilo plodom”, rekla je Grabar-Kitarović o posjetu Vučića u veljači prošle godine.

Dodala je kako je nakon tog posjeta ipak učinjeno mnogo stvari koje su unaprijedile život hrvatske zajednice u Srbiji.

“Međutim, ono pitanje za koje sam rekla da mi je iznimno bitno – humanitarno, ljudski, kao predsjednici, ženi, majci i čovjeku – pitanje je nestalih osoba”, istaknula je.

Otkrila je kako je uoči Vučićevog posjeta vjerovala da će se po tom pitanju učiniti više, no da rezultata nije bilo.

“Sve dok se ne dogodi pomak u rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila neće biti uzvratnog posjeta Srbiji”, poručila je, između ostaloga, Grabar-Kitarović. 

Izvor: Agencije