Trumpova čestitka Vučiću: Obostrano priznanje osnova rješenja za Kosovo i Srbiju

Trump je naveo da je 'najznačajnije da Kosovo i Srbija normaliziraju odnose, što je suštinsko za zapadnoevropsku integraciju Kosova' (EPA)
Trump je naveo da je 'najznačajnije da Kosovo i Srbija normaliziraju odnose, što je suštinsko za zapadnoevropsku integraciju Kosova' (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump čestitao je Dan državnosti Srbije srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću pismom u kojem je pozvao na normalizaciju odnosa s Kosovom i obostrano priznanje.

Trump je u čestitki naveo da se ove godine, od proslave 100. godišnjice otkad se zastava Srbije vijorila nad Bijelom kućom, SAD okreće ka tome da osigura da sljedeće stoljeće partnerstva dvije države bude na sličan način posvećeno miru, prosperitetu i slobodi. 

“Sjedinjene Države ostaju nepokolebljive u svojoj podršci Vašoj posvećenosti da produbite regionalnu saradnju, a naročito Vašim zalaganjima za normalizaciju odnosa s Kosovom. Dok je na stranama da postignu dogovor koji obje mogu podržati, smatramo da bi uzajamno priznanje trebalo biti centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav historijski dogovor, s uzajamnim priznanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve eurointegracije Srbije i ekonomski rast”, poručio je čelnik SAD-a.

Poruka Thaciju

Trump je i kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju i građanima Kosova čestitao 11. godišnjicu proglašavanja nezavisnosti i naveo da je za Washington obostrano priznanje Kosova i Srbije osnova normalnih odnosa i sveobuhvatnog rješenja, saopćio je kabinet predsjednika Kosova.

“Najznačajnije je da Kosovo i Srbija normaliziraju odnose, što je suštinsko za zapadnoevropsku integraciju Kosova. Mi obostrano priznanje vidimo kao osnovu normalnih odnosa i bilo kakvog sveobuhvatnog rješenja”, navodi se u pismu prvog čovjeka SAD-a.

Anadolija

Teški zadaci za buduće uspjehe

On je u pismu naveo da će SAD ostati partner svih onih koji dijele vrijednosti demokratije, vladavine zakona i unapređenja ekonomskih i trgovinskih mogućnosti.

“SAD ostaje partner svih onih koji dijele te vrijednosti i koji su spremni izvršavati teške zadatke potrebne za sadašnje i buduće uspjehe Kosova”, naveo je Trump.

Američki predsjednik naveo je da su snažni bilateralni odnosi zasnovani na zajedničkoj viziji stabilnog, sigurnog i bogatog Kosova i Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije


Povezane

Taksa od sto posto koju su kosovske vlasti u novembru prošle godine uvele na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i dalje uzrokuje političke napetosti na Kosovu. Sjedinjene Američke Države jučer su pozvale čelnike kosovskih institucija da suspendiraju takse te upozorile da, dok se to ne dogodi, odnosi neće biti kao prije. Uprkos […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO