Srbija: Od gripe preminulo 29 osoba, više od 100.000 oboljelih

U toku šeste izvještajne sedmice zabilježeno je 19.718 slučaja oboljelih od gripe (EPA)

U Srbiji je 29 osoba preminulo od gripa, a prijavljeno je 104.687 slučaja obolelih u poslednjih šest nedelja, saopštio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se navodi, najviše obolelih je među decom uzrasta do četiri godine, a epidemiološka situacija je u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine.

“Zaključno sa šestom izveštajnom nedeljom, prijavljeno je ukupno 104.687 obolelih od oboljenja sličnih gripu i 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratoriski potvrđen ovaj virus”, saopštio je “Batut”.

U toku šeste izveštajne nedelje zabeleženo je 19.718 slučaja obolelih od gripa.

Virusi tipa H1N1 i H3N2

Reč je o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2), koji su u cirkulaciji ove sezone u Srbiji, kao i u zemljama u regionu i u većini zemalja Evrope.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će na sednici Vlade Srbije predložiti da se zimski raspust za učenike osnovnih i srednjih škola produži za još nedelju.

Rekao je da se na taj korak odlučio na predlog struke, epidemiologa, koji procenjuju da će u narednom periodu biti još više obolelih od gripa, a da je među pacijentima do sada bilo najviše dece.

Većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, heronične bolesti (dijabetes, povišen pritisak). Zdravstveni sistem je spreman, dovoljno je respiratora i leka Tamiflu, pojasnio je ministar.

Lončar pojašnjava da je epidemiološka situacija u skladu sa kretanjem oboljenja za ovo doba godine, da se ranijih godina dešavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Od posljedica gripe i njenih komplikacija u Hrvatskoj je dosad umrlo 47 osoba. Do prije tri dana bilo je službeno registrirano gotovo 29.000 oboljelih. U hrvatskom centru za influencu očekuju da će gripa istog intenziteta trajati još pet sedmica. 

Published On 30 Jan 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO