Haradinaj: EU ostaje bez dijaloga ako ga nastavi vezati za takse

Zbog taksi nijedan zapadni partner trenutno nije na strani Prištine, upozorava Kadri Veseli (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ponovio je da pristojbe od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine neće biti suspendirane i upozorio šeficu europske diplomacije Federicu Mogherini da će “ostati bez dijaloga” ako ga bude povezivala s pristojbama.

Odbacio je mogućnost da se na sjednici Vlade Kosova glasa o dnevnom redu u kojem bi postojao prijedlog za ukidanje pristojbi, prenose kosovski mediji.

“Ne trebam igrati igrice, mi smo svi odrasli. Tražio sam od [predsjednika Skupštine Kosova Kadri] Veselija i [vicepremijera Fatmira] Limaja da me poštuju dok sam na ovom zadatku. Prihvatio sam njihovo povjerenje u vođenju Vlade, a prijedlog nije donesen nelegalno i to je bila jednoglasna odluka. Ne možete promijeniti odluku vlade bez volje premijera”, rekao je Haradinaj za KTV.

‘Neprijateljski postupci’

Usprkos pritisku saveznika Kosova, misleći pri tome na SAD i Europsku uniju, nije promijenio stav o pristojbama, dodao je.

Ponovio je da je Kosovo spremno razmotriti njihovu suspenziju samo ako Srbija i Bosna i Hercegovina priznaju njegovu neovisnost.

Istovremeno je Federici Mogherini poručio da će, ako povezuje dijalog Srbije i Kosova s pristojbama, “ostati bez dijaloga”.

“Njeni postupci nanijeli su štetu Kosovu, ako se o teritoriju eventualno govorilo u tom dijalogu”, rekao je Haradinaj.

Smatra da takvi postupci “nisu prijateljski, već neprijateljski”, prenosi Koha.

Odbacio je mogućnost da podnese ostavku zbog političke krize ili sve većeg pritiska međunarodne zajednice, koja poziva njegovu Vladu da suspendira pristojbe i nastavi dijalog sa Srbijom.

“Ne planiram podnijeti ostavku. Znate zašto? Zato što mislim da su odluke koje sam donio od koristi Kosovu”, rekao je Haradinaj.

Veseli: Kosovo ostalo usamljeno

I dalje smatra da će pristojbe dovesti do toga da Beograd prizna Kosovo.

“Niko ne zaboravlja tržište, a tržište Kosova je za Srbiju vrijedno, i mi zahtijevamo da ono bude dio sveobuhvatnog sporazuma. Ako pristojbe budu ukinute, dajemo Srbiji vrijeme da odgodi dijalog”, rekao je Haradinaj.

Naveo je kako nikada nije rekao “ne” SAD-u, ali je poručio da pritisak ne treba vršiti samo na jednu stranu.

Svjestan je da “Amerika nije sretna”, ali i ukazuje kako vlasti Kosova “nisu uzrok destruktivnog ponašanja Srbije”.

Na istu temu oglasio se i predsjednik Skupštine Kosova, koji smatra da treba sačuvati prijateljstvo sa SAD-om i ne dozvoliti da, kako je naveo, “Srbija ima koristi od grešaka Kosova”.

Veseli je za kazao za RTK da “nijedan zapadni partner trenutno nije na strani Kosova” u vezi s pristojbama na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Smatra i da nije trebalo dozvoliti da dođe do situacije kojom američki državni dužnosnici šalju pismo trojici lidera Kosova i traže ukidanje pristojbi.

‘Trerbamo biti mudri’

Po njegovim riječima, “Srbija zaslužuje pristojbe zbog nekorektnog ponašanja prema građanima i institucijama Kosova tokom dva desetljeća, ali i Kosovo treba ozbiljno shvatiti SAD”.

“Ne treba dozvoliti da naši međunarodni partneri dijele isti stav sa Srbijom povodom pristojbi. Među nama nema rivalstva, trebamo biti mudri i donijeti odluke kako da prevaziđemo situaciju od koje bi Srbija imala koristi. Ne smijemo dozvoliti Srbiji da pobijedi. Moramo održati naše partnerstvo sa SAD-om i Zapadom. Ali, nijedan zapadni partner trenutno nije na našoj strani po ovom pitanju”, konstatirao je Veseli.

Upravo zbog toga, dodaje, predložio je privremenu suspenziju pristojbi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije