Albanija ratificirala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u

Sjeverna Makedonija, NATO, Zastave
Prijedlog zakona o ratifikaciji Sjeveroatlantskog sporazuma će biti poslan Skupštini na 'usvajanje s odloženim djelovanjem' (EPA)

Albanski parlament ratificirao je u četvrtak Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u, prenose makedonski mediji.

Plenarna sjednica albanskog parlamenta počela je minutom šutnje zbog autobusne tragedije na autocesti Skoplje – Tetovo.

Sjednici su nazočili i predsjednik makedonskog Sobranja Talat Xhaferi te veleposlanik Sjeverne Makedonije u Albaniji Dančo Markovski, prenosi Tanjug.

Predsjednik albanskog parlamenta Gramoz Ruci izrazio je zadovoljstvo što je Albanija jedna od prvih država koja je ratificirala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u i dodao da je ta država prošla kroz brojne izazove do ovog trenutka.

Emancipacija Albanaca u Sjevernoj Makedoniji

“Pristupanje NATO-u postalo je realnost zahvaljujući potpisivanju Prespanskog sporazuma između dviju naših susjednih zemalja, Makedonije i Grčke. Ovo ne bi bilo moguće bez političke volje i hrabrosti, kao i emancipacije Albanaca u Sjevernoj Makedoniji. Za mene je posebna čast što je albanski parlament jedan od prvih koji je ratificirao protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u. Makedonski i grčki parlament pokazali su veliku političku odgovornost, shvaćajući da spor drži kao taoca prijateljstvo između obiju zemalja, kao i euroatlantski put Sjeverne Makedonije”, istaknuo je Ruci.

U utorak je ispred zgrade Vlade Makedonije podignuta zastava NATO-a, a na svečanosti je premijer Zoran Zaev kazao da je ulazak zemlje u Savez ostvarenje povijesnog cilja te da tim činom Makedonija postaje sigurna zemlja.

Protokol za pristupanje Makedonije NATO-u stalni veleposlanici država članica potpisali su 6. veljače u Bruxellesu, a prva država koja ga je ratificirala u svom parlamentu jest Grčka, koja je to učinila 8. veljače i time ispunila uvjete da Makedonija promijeni ime.

Sjeverna Makedonija postat će punopravnom članicom NATO-a kad svih 29 država Saveza u svojim parlamentima ratificiraju protokol.

Table s novim imenom 

Makedonske vlasti u srijedu su počele zamjenu starih prometnih znakova i natpisnih ploča novima te uklanjanje ploča s natpisom “Republika Makedonija” na graničnim prijelazima prema Grčkoj i postavljanjem novih na kojima je novo ime države “Sjeverna Makedonija”, što je sukladno promjeni državnog imena, a nakon sporazuma sa susjednom Grčkom.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, prošle su godine Grčka i Makedonija potpisale sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum je predviđao da ime Makedonije bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njezino učlanjenje u NATO i Europsku uniju.

Izvor: Agencije