Stoltenberg: NATO će preispitati svoje obaveze na Kosovu

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je rekao kako je jasno stavljeno do znanja da će Alijansa razmotriti svoj nivo angažmana (AP)

Ministri odbrane država članica Sjevernoatlantske alijanse NATO ove sedmice će razmotriti nastavak obaveza Alijanse na Kosovu nakon odluke zvanične Prištine da formira svoju vojsku, izjavio je u utorak u Briselu generalni sekretar ove organizacije Jens Stoltenberg, prenose agencije.

Odluka kosovskih vlasti krajem prošle godine da pretvore Kosovske snage sigurnosti u stalnu vojsku dobila je podršku Sjedinjenih Američkih Država, ali je izazvala uznemirenost kod mnogih evropskih država.

Nekoliko država članica NATO-a je ocijenilo tu odluku „neprikladnom“ i zatražilo od Alijanse da preispita svoj angažman na Kosovu.

Van misije KFOR-a

„Još je rano da kažemo kakvih će biti prilagođavanja“, rekao je Stoltenberg i dodao kako će biti razmotrene aktivnosti koje se provode van misije KFOR-a.

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je rekao kako je jasno stavljeno do znanja da će Alijansa razmotriti svoj nivo angažmana jer je nekoliko članica ocijenilo kako je „izabran loš trenutak“ za formiranje vojske Kosova.

Izvor: Agencije