Na makedonskim granicama table s novim imenom

Osim na graničnim prijelazima Republike Sjeverne Makedonije, table će biti promijenjene i na dva aerodroma: u Skoplju i Ohridu (EPA)

Makedonske vlasti počele su zamjenu starih prometnih znakova i natpisnih ploča novima, na kojima je novo ime države “Sjeverna Makedonija”, što je sukladno promjeni državnog imena, a nakon sporazuma sa susjednom Grčkom kojim je okončan višedesetljetni spor i osigurano članstvo u NATO-u, prenosi AP.

Radnici uklanjaju ploče s natpisom “Republika Makedonija” na graničnim prijelazima prema Grčkoj, te postavljaju nove, što je prvi korak u nizu koji će Sjeverna Makedonija poduzeti u okviru sporazuma.

Sporazum podrazumijeva i promjenu ploča u zračnim lukama, na državnim zgradama, web stranicama i tiskanom materijalu.

Mijenjat će se i registracijske pločice, dok će putovnice i valuta biti zamijenjeni sljedećih godina.

Sjeverna Makedonija i službeno

Prethodno je Vlada Sjeverne Makedonije objavila detaljne upute s rokovima u kojima državne institucije i organi trebaju postaviti oznake s novim ustavnim imenom države.

Na mrežnoj stranici makedonske vlade natpisi su već usklađeni s novim imenom države, pa u zaglavlju piše “Vlada Republike Sjeverne Makedonije”, prenosi Beta.

Međuresorna grupa za izvršavanje obveza iz Prespanskog dogovora u roku sedam dana treba izraditi knjigu grafičkih standarda kojom će se definirati vizualni prikaz ustavnog imena Republike Sjeverne Makedonije s državnim grbom kao logom, koje će koristiti državne institucije za javne ploče i na ulazima zgrada.

Makedonska je vlada ranije priopćila kako je Prespanski sporazum stupio na snagu, čime je ime države i službeno promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija.

Izvor: Agencije