Šta je udarna vijest: današnje ubistvo ili ranija oslobađanja Gačića?

Gačić se tereti za ubistvo Suada Sultanića u Podorašcu kod Konjica prošlog ponedjeljka (Arhiva)

Gotovo iste sekunde kad su mediji u Bosni i Hercegovini, pa i šire, objavili vijest da je u obračunu s policijskim snagama ubijen višestruki ubica Edin Gačić na društvenim mrežama podijeljeni su stavovi i sadržaji u kojima se pohvaljuju specijalci za svoje djelovanje.

Podsjetimo, Gačić se tereti za ubistvo Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica prošlog ponedjeljka, kao i za ubistvo policajca Mahira Begića u petak u Suhodolu kod Tarčina. Begić je pronađen mrtav u subotu navečer, a ustanovljeno je da je ustrijeljen sa četiri metka iz, kako je pokazala istraga, istog oružja iz kojeg je ubijen i Sultanić.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo protiv Gačića je otvorilo istragu zbog, kako je rekla glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić, osnovane sumnje da je počinio teško ubistvo.

Ranije, Gačić je 1999. osuđen za ubistvo saborca, koje se dogodilo nekoliko mjeseci nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, a tokom dopusta iz zeničkog zatvora 2002. ubio je i svoju majku, za šta mu je izrečena objedinjena kazna od 20 godina zatvora, koju je izdržavao u Zenici i Bihaću. Na slobodu je pušten u julu 2017, nakon odsluženja 15-godišnje kazne.

Sinoć su objavljene informacije kako je u toku akcija kod Hadžića u kojoj je meta Gačić. Po mišljenju nekih, to je bilo planirano djelovanje kako bi se bjegunac usmjerio na područje kod Kiseljaka, gdje je možda i očekivan.

Ističe se i kako policijske snage, od kantonalnog do federalnog nivoa (a koje su učestvovale u potjeri za Gačićem), rade u teškim uvjetima i situacija se povezuje sa stanjem u Civilnoj zaštiti na entitetskom nivou.

Ipak, neki su podsjetili da je, uprkos svim zlodjelima, pušten na slobodu:

Kako je potvrđeno kasnije, Gačić je ubijen na potezu od Košćana ka Lepenici, između Kiseljaka i Hadžića.

Izvor: Al Jazeera