Regionalni mediji: Ubijen pomahnitali ubica koji je sijao strah u BiH

Portal 'Jutarnji.hr' u naslovu je izvijestio da je masovna potjera za 'pohmahnitalim serijskim ubojicom' doživjela krvavi kraj (Screenshot)

Informacija da su pripadnici specijalne policije Kantona Sarajevo u razmjeni vatre u Košćanu usmrtili Edina Gačića odjeknula je medijima u regiji i prije nego što ju je potvrdilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Obračun u Košćanu, koji je stavio tačku na sedmodnevnu potjeru za  Gačićem, zauzeo je udarno mjesto u gotovo svim značajanijm hrvatskim medijima, koji su prilično skandaloznim tonom izvijestili o policijskoj akciji kod Kiseljaka.

Portal Index.hr u naslovu je objavio da je “ubijen ludi ubojica Edin Gačić”.

Taj medij iskoristio je priliku da podsjeti na Gačićevu prošlost, pa ga je tako nazvao “bivšim mudžahedinom”.

“Za psihički nestabilnim serijskim ubojicom i bivšim mudžahedinom bosanskohercegovačka policija bezuspješno je tragala više od tjedan dana”, navedeno je u informaciji.

Sličan opis upotrijebio je i portal Jutarnji.hr, koji je u naslovu izvijestio da je masovna potjera za “pomahnitalim serijskim ubojicom” doživjela krvavi kraj.

Ovaj portal napisao je da su policajci u vatrenom okršaju ubili “monstruma” u blizini Kiseljaka.

‘Sumanuti serijski ubica’

“Nakon više od tjedan dana bjesomučne potrage, policija je u utorak poslijepodne vatrenim oružjem usmrtila Edina Gačića, sumanutog serijskog ubojicu koji je od prošlog tjedna sijao strah u susjednoj Bosni i Hercegovini. Građani su se u strahu zaključavali u svoje kuće, a mnogi roditelji nisu puštali djecu u vrtiće i škole, pogotovo jer je Gačić već otprije poznat policiji kao brutalni nasilnik i ubojica – odslužio je 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva vlastite majke”, naveo je Jutarnji.hr.

Portal Dnevnik.hr iznio je zanimljivu konstataciju da se stanovnici prisjećaju da je ovo treći masovni ubica koji je ubijen u njihovom mjestu.

“No, postoji razlika između tih slučajeva i ovog. Ti ljudi, koliko god to mediji tada potencirali, nisu bili opasni po lokalno stanovništvo”, prenosi Dnevnik.hr izjavu mještanina Marka Trogrlića.

Za razliku od hrvatskih, koji su o događajima iz Lepenice izvijestili gotovo jednakom brzinom kao i bosanskohercegovački, srbijanski mediji o obračunu su izvještavali sporije. Ako se izuzmu tabloidi, koji su Gačića, kao i prethodnih dana, nazivali “mudžahedinom”, ostali su izvještavali odmjereno, uglavnom prenoseći pisanje bh. medija i izjave zvaničnika Bosne i Hercegovine. 

“Stanovnici BiH danima su bili u strahu zbog ubice koji se krio, zbog čega su podignute visoke mere sigurnosti, a na terenu angažovane sve policijske snage”, prenio je portal B92.net.

Portal Telegraf.rs podsjetio je da je “masovni ubica Edin Gačić likvidiran na dan kad je sahranjena njegova poslednja žrtva”, aludirajući na policajca Mahira Begića.

Izvor: Al Jazeera i mediji