Makedonska Vlada istakla zastavu NATO-a

Ispred Vlade Makedonije podignuta je zastava NATO-a.

Na ceremoniji, premijer Zoran Zaev je rekao da je ulazak zemlje u Alijansu ostvarenje historijskog cilja i da ovim činom Makedonija postaje sigurna zemlja. Zahvalio je građanima, vojsci i političkim elitama na doprinosu. Posebno priznanje, kaže Zaev, pripada grčkom parlamentu i premijeru Alexisu Tsiprasu za postizanje kompromisa i podrške ulasku u NATO.

Sa pročelja zgrade Vlade Makedonije u centru Skoplja u ponedjeljak je već uklonjen natpis „Vlada Republike Makedonije“ u okviru priprema za promjenu imena države, čiji će datum biti objavljen u Službenom vjesniku.

Vlada je najavila kako će datum o stupanju na snagu ustavnih amandmana objaviti ovih dana, a očekuje kako da bi u Službenom glasniku mogao biti objavljen i početkom ove sedmice, nakon što iz Atine stigne informacija da je Grčka ratificirala Dogovor iz Prespe i Pristupni protokol za NATO.

Ratificiranje u parlamentima

Protokol  za pristupanje Makedonije NATO-u stalni ambasadori država članica su potpisali 6. februara u Briselu, a prva država koja ga je ratificirala u svom parlamentu je Grčka, koja je to uradila u petak 8. februara i time ispunila uvjete da Makedonija promijeni ime.

Slovenija je najavila kako će taj protokol ratificirati u utorak, Albanija u četvrtak, a na obje sjednice Parlamenata prisustvovat će predsjednik Parlamenta Makedonije Talat Xhaferi.

Makedonski nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski izjavio je kako je Makedonija de facto postala članica NATO-a kada su države članice Alijanse potpisale pristupni protokol.

Sjeverna Makedonija će punopravna članica NATO postati kada svih 29 država Alijanse u svojim parlamentima ratificiraju protokol.

Izvor: Al Jazeera i agencije