Odgođeno zatvaranje kampa Vučjak, stižu nove grupe migranata

Premještanje migranata i izbjeglica iz prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća, nakon čega je taj kamp trebao biti zatvoren, odgođeno je, potvrđeno je za Al Jazeeru iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Iz IOM-a dodaju da za sada ne znaju kada bi se ovo moglo desiti.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić rekao je za Al Jazeeru da Uprava policije nije dobila nikakav zvaničan akt Ministarstva sigurnosti da će danas doći do izmještanja migranata u Blažuj.

“Tako da smo uvjereni nekih 99 posto da danas neće doći do izmještanja migranata. MUP USK svakako da jeste spreman pružiti svu materijalnu i tehničku pomoć u cilju izmještanja ovih migranata sa lokacije Vučjak i što se tiče tog kapaciteta mi možemo odgovoriti tom zadatku.”

Reporterka Al Jazeere Aida Hadžimusić izvještava iz ovog kampa da su od jutros stigla dva autobusa u kojima su dovezeni novi migranti u ovaj kamp. Dodatno su dovezena još dva autobusa sa migrantima.

“Maločas su došli pripadnici Službe za poslove sa strancima, ali kažu da nije izvjesno da će danas početi izmještanje migranta, međutim, dodaju da će se ono svakako desiti te da će oni biti premješteni na područje Kantona Sarajevo”, javlja Hadžimusić. 

 

 

Kasarna Blažuj nije spremna

U ponedjeljak je trebao počiti proces premještanje migranata i izbjeglica i zatvaranje kampa, kako su najavili nakon prošlosedmičnog sastanka ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Migranti bi, kako su tada rekli Mektić i Ružnić, privremeno trebali biti premješteni u centre Ušivak i Salakovac dok se ne adaptira kasarna Blažuj kod Sarajeva, kamo bi potom svi bili premješteni.

Reporter Al Jazeere Branimir Zekić izvještava ispred ove kasarne da ona za sada još nije spremna za prihvat migranata. 

“Međutim, kako smo ovdje od ranog jutra, intenziviraju se radovi. Prvo je došao kombi sa radnicima, pa kombi sa vojnicima, pa dva velika vojna kamiona, stigli su i predstavnici Vlade Federacije BiH od kojih smo saznali da se u ovom momentu dešava primopredaja kasarne od Ministarstva obrane u nadležnost Vlade FBiH koja će zatim kasarnu predati Ministarstvu sigurnosti BiH, a nakon toga će ministarstvo u suradnji sa Uredom za poslove sa strancima kamp na upravljanje predati Međunarodnoj organizaciji za migracije.” 

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) ranije su kazali da prvo treba procijeniti koliko osoba želi biti dobrovoljno izmješteno u druge prihvatne centre i da će više informacija imati u iduća dva dana.

 

 

Hadžimusić je u nedjelju navečer iz kampa Vučjak javila da dio migranata nije ni svjestan da će kamp biti zatvoren, dok su drugi rekli da će čekati da prođe zima i da će na proljeće pokušati preći granicu s Hrvatskom.

Prema podacima bihaćkog Crvenog križa, više od 600 osoba je smješteno u neuvjetnom kampu Vučjak, koji je otvorenog tipa, migranti svakodnevno iz njega odlaze, a novi dolaze.

Crveni krist danas je podijelio obroke za migrante u kampu Vučjak, iako su oni proteklih nekoliko dana odbijali primiti hranu i drugu pomoć, u znak protesta jer im se ne dozvoljava prelazak hrvatske granice i odlazak dalje prema zemljama zapadne Evrope.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO