Hrvatski zastupnici ne žele migrante iz Vučjaka smjestiti kod Mostara

U kampu Vučjak trenutačno boravi između 500 i 600 ilegalnih migranata (Armin Durgut / PIXSELL)

Hrvatski zastupnici iz Hercegovačko-neretvanske kantonalne skupštine usprotivili su se u petak smještaju u readmisijski centar Salakovac kod Mostara djece ilegalnih migranata bez pratnje iz kampa Vučjak kod Bihaća, kojega vlasti planiraju rasformirati zbog katastrofalnih uvjeta koji tamo vladaju.

Odlazeća državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je tokom susreta s povjerenicom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović iskazala spremnost da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje iz logora Vučjak.

Za hrvatske zastupnike takve najave nisu prihvatljive jer ne postoje uvjeti za smještaj i život maloljetnika u centru Salakovac.

Stanje u kampu Vučjak katastrofalno

“U potpunosti je zanemarena aktivnost sustavne pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smještaja i skrbi, a posebice humanitarnog nadzora maloljetnih osoba bez pratnje u privremenim kampovima uz asistenciju centara za socijalni rad”, navodi se u reagiranju, prenijela je Hina.

Optužili su ministricu Borovac te državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića za destabiliziranje ovog kantona.

U kampu Vučjak trenutačno boravi između 500 i 600 ilegalnih migranata. Oni borave pod plastičnim šatorima, bez grijanja, tekuće vode i električne energije na lokaciji koja je bivša deponija smeća i blizu je minskih polja.

Zatvaranje Vučjaka zatražila je u utorak povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je stanje u tom improviziranom logoru opisala “katastrofalnim”. 

Izvor: Agencije