Opozicija traži odgovore o deportiranju nigerijskih studenata

Studenti tvrde da ih je policija iz Zagreba dovela do granice i, zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerovatno ilegalnih migranata, potjerala u Bosnu i Hercegovinu (Al Jazeera)

Opozicija u Hrvatskom saboru je zatražila očitovanje policije o slučaju dvojice studenata iz Nigerije, koji tvrde da su deportirani u Bosnu i Hercegovinu jer su ih tretirali kao ilegalne migrante unatoč činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama.

Studenti su u Hrvatsku, prema podacima policije, doputovali kako bi sudjelovali na međusveučilišnom natjecanja u Puli, te su nakon završetka natjecanja došli u Zagreb.

U priopćenju, MUP Hrvatske navodi da su studenti dvije noći proveli u jednom hostelu u Zagrebu i da nije zabilježen njihov legalan izlazak iz zemlje. Nigerijci su portalu Žurnal rekli da ih je hrvatska policija prisilno odvela iz Zagreba i zatim natjerala da uđu u Bosnu i Hercegovinu.

Zbog toga je očitovanje policije tražio predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te bivši ministar unutarnjih poslova (u vrijeme SDP-ove koalicije), Ranko Ostojić. Drugi članovi odbora čekaju dodatne informacije, no slučaj, ako se otkrije da je sve istina, nazivaju sramotom, prenosi tportal.

Dvojica nigerijskih studenata u međuvremenu su prebačena u Terenski ured bosansko-hercegovačke Službe za poslove sa strancima u Bihaću, javio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Bit će registrirani, a nakon toga vraćeni u kamp “Miral” u Velikoj Kladuši, gdje su smješteni s izbjeglicama i migrantima. Njihovo prebacivanje i registracija realizirani su u suradnji bh. vlasti i Međunarodne organizacije za migracije.

‘Protivno zakonima Hrvatske i EU’

“Odmah sam zatražio od Ministarstva unutarnjih poslova očitovanje i da mi dostave argumente što se dogodilo s dvojicom nigerijskih studenata. Naravno da to potiče sumnju da je istina, a ono što cijelo vrijeme govorimo – da se obeshrabrivanje i odvraćanje događa u dubini teritorija, da ljudi koji čak dođu na sportska natjecanja riskiraju da mogu biti ubačeni u kombi i vraćeni u Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Ostojić novinarima u Saboru.

Dodao je i kako će se “suzdržati od daljnjih komentara dok ne dobije očitovanje”.

Prema njegovim riječima, “Europska unija zatvara oči i prešutno odobrava postupanja hrvatske policije, te da se, ako je točno da je policija potjerala Nigerijce u Bosnu i Hercegovinu, to protivi zakonima Hrvatske i Europske unije”.

‘Ako je istina, onda je to sramota’

Drugi članovi odbora iz redova oporbe slučaj nazivaju “sramotom”, prenosi zagrebački portal.

“Ako je to istina, onda je to sramota. Prošli tjedan ste imali situaciju kada je zamjenica ministra unutarnjih poslova Terezija Gras negirala da se ikakvi incidenti događaju, na što je pučka pravobraniteljica argumentirano dokazivala da to nije baš tako. Ako se ovo desilo da dva sveučilištarca, dečki koji su došli ovdje zastupati svoju zemlju, onda je to velika sramota”, poručila je Ines Strenja iz Mosta.

Slučaj je sramotan i za bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, koji upozorava da se treba istražiti je li to istina.

HDZ-ovi članovi saborskog odbora nisu komentirali slučaj, prenosi tportal.

Gradonačelnik Pule: Za svaku osudu

Oglasio se i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je uputio reagiranje ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

“Postupanje hrvatske policije koje ljude osuđuje na temelju boje kože u jednoj uređenoj europskoj državi 21. stoljeća je sramotno i zaslužuje svaku osudu”, napisao je Miletić.

“Međusveučilišne igre dodatno su promovirale Pulu kao otvoren grad koji je postao svojevrsni sinonim multikulturalnosti i multietničnosti, grad koji njeguje vrijednosti tolerancije, slobode i različitosti te koji ne dijeli ljude po boji kože.

Oduvijek se zalažemo za stvaranje društvenog okruženja bez predrasuda i osuda te vjerujemo kako smo primjer moderne zajednice – u kojoj su svi dobrodošli i u koju se svi rado vraćaju”, navodi Miletić.

Pozvao je na preispitivanje postupanja policije prema dvojici studenata iz Nigerije, te da im ministar “žurno pomogne u rješavanju situacije”. Očekuje da se studentima uputi i isprika.

Reagiranje hrvatske policije

Uslijedilo je potom reagiranje Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, koje je je poručilo kako su “izjave da hrvatska policija postupa i osuđuje pojedince zbog boje njihove kože nedopustive” i “odlučno” ih odbacuje.

Potvrdili da su se “dvojica nigerijskih državljana, koja se spominju u bosansko-hercegovačkim medijima, nakon natjecanja u Puli, dan ranije od ostatka grupe, uputili u Zagreb te boravili na području grada”. Navode kako su se 16. studenog godine prijavili u hostel u Zagrebu, da bi se 18. studenog uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato.

“Kao potpuno netočnu odbacujemo tvrdnju da su im dokumenti ostali u hostelu i da su službenici Policijske uprave zagrebačke postupali prema njima. Ističemo kontradiktornost u iznijetim izjavama prema kojima su policijski službenici 17. studenog ove godine navodno postupali prema njima, a činjenica je da su se 18. studenog (dakle, dan kasnije!) uredno odjavili iz hostela u Zagrebu.

Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz Republike Hrvatske, niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom”, navodi MUP Hrvatske.

Sumnje u stvarnu namjeru

Ukazuju i kako su svi nigerijski državljani, dakle njih petero, “imali povratne avio karte za 17. studenog ove godine”.

“Dvoje ih je koristeći aviokarte u narednim danima napustilo Hrvatsku, dok je ostalo troje propustilo priliku na legalan način izaći iz Hrvatske. Navedena činjenica izaziva sumnju u stvarnu namjeru njihovog dolaska i boravka u Hrvatskoj”, piše policija.

Prema njihovim tvrdnjama, “policijski su se službenici, tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, i ranije susretali s pokušajima, ali i zlouporabama sudjelovanja ili navodnog sudjelovanja na sportskim natjecanjima u Republici Hrvatskoj. Jedan je to od načina kako strani državljani trećih zemalja, nakon legalnog ulaska u RH i nakon sudjelovanja u aktivnosti za koju je ishodovana dozvola, potom nezakonito nastavljaju svoj put prema zemljama odredišta u Europi”.

Peti Nigerijac zatražio azil

Kad je u pitanju peti sudionik grupe, utvrđeno je da je 17. studenog ove godine napustio smještaj u Puli te pokušao u dva navrata preko graničnih prijelaza napustiti Hrvatske odnosno ući u Sloveniju. Slovenski granični policajci u oba su mu navrata odbili ulazak zbog neposjedovanja Schengenske vize.

“Nakon tih pokušaja prelaska granice, nigerijski je državljanin 18. studenog pristupio u službene prostorije Prve policijske postaje Zagreb – Centar te prijavio gubitak putne isprave. Nigerijskom državljaninu je ponuđeno kontaktirati njegovo veleposlanstvo, ali je on to odbio”, ukazuje policija.

Obzirom na to da mu je viza istekla 17. studenog ove godine, a nakon provedenog upravnog postupka, izdano mu je Rješenje o protjerivanju s rokom napuštanja Europskog gospodarskog prostora (EGP) od 14 dana. 

“Međutim, navedeni nigerijski državljanin nije napustio Hrvatsku već se 27. studenog vratio u Prvu policijsku postaju u Zagrebu te tamo izrazio namjeru za traženjem međunarodne zaštite u Hrvatskoj. To mu je omogućeno te se trenutno nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu u statusu tražitelja azila. Napominjemo da je tom prilikom predočio putnu ispravu za koju je ranije prijavio gubitak”, zaključuje policija.

Uhapšeni pri izlasku iz tramvaja

Studenti Tehničkog sveučilišta Owerri doputovali su u Zagreb iz Nigerije 12. studenog kako bi sudjelovali na Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u Puli, prenijela je Hina.

Nakon završetka natjecanja u stolnom tenisu krenuli su iz Pule za Zagreb, odakle su 18. studenog trebali preko Istanbula odletjeti za najveći grad Nigerije, Lagos.

Novinarima sarajevskog portala Žurnal ispričali su kako su se smjestili u hostel i krenuli u šetnju Zagrebom da bi ih pri izlasku iz tramvaja zaustavila i privela policija jer uz sebe nisu imali dokumente, koje su ostavili u hostelu.

“Odvezli su nas u policijsku postaju. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, rekao je Kenneth Chinedu, jedan od studenata.

Dodao je da su ih policajci potom uveli u kombi i rekli da ih “vode u Bosnu” te su ih, kako se kasnije ispostavilo, dovezli do međudržavne granice i, zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerojatno ilegalnih migranata, potjerali u Bosnu i Hercegovinu.

Obratili se IOM-u

Kad su protjerani preko granice, stigli su do Velike Kladuše, odnosno do kampa “Miral”, te su se požalili predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), iz koje su potvrdili da je riječ o nigerijskim studentima, koji su u Hrvatskoj boravili zakonito.

Dean Sinković s Fakulteta ekonomije i turizma u Puli potvrdio je za Al Jazeeru da su se studenti natjecali u stolnom tenisu, da su imali vize i pozivno pismo Sveučilišta.

Emir Prcanović, direktor organizacije Vaša prava, koja nigerijskim studentima pruža pravnu pomoć, rekao je za Al Jazeeru da dokumentacija iz nadležnog hrvatskog konzulata pokazuje da su studenti imali potrebne vize i da su legalno ušli u Hrvatsku.

Al Jazeera se obratila i nigerijskom veleposlanstvu u Mađarskoj, koje je zaduženo i za Hrvatsku, iz kojeg je odgovoreno kako su “upoznati sa slučajem”. Najavili su da će kontaktirati hrvatske vlasti za očitovanje o slučaju privođenja dvojice studenata iz Nigerija.

Imali vizu i povratne karte

Informaciju o sudbini dvojice Nigerijaca dobili su i u Međusveučilišnom sportskom odboru, organizatoru takmičenja u Puli.

Predstavnik tog odbora Alberto Tanghetti rekao je da je ukupno bilo pet sudionika iz Nigerije (četiri studenta i profesor), te je potvrdio da su svi imali uredne vize.

“Ta dva studenta bila su na natjecanju, imala su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos”, rekao je Tanghetti.

HINA je u međuvremenu objavila da “MUP ne zna kako su Nigerijci završili u BiH”, te da “nije evidentiran njihov legalan izlazak iz Hrvatske”.

Izvor: Al Jazeera i agencije