Članovi Predsjedništva BiH u posjeti Sloveniji

Pahor je naglasio odlične prijateljske i političke odnose dvije zemlje (Fena)
Pahor je naglasio odlične prijateljske i političke odnose dvije zemlje (Fena)

Službena posjeta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sloveniji počela je u srijedu na Kongresnom trgu u Ljubljani ceremonijom svečanog dočeka, uz najviše državne počasti.

Članove Predsjedništva dočekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor, prenosi Fena.

Vijence na Spomenik žrtvama ratova položili su predsjedavajući Željko Komšić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik, a potom su, zajedno s predsjednikom Slovenije, otkrili Klupu prijateljstva.

U Predsjedničkoj palači održan je susret članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Slovenije, a zatim i sastanak delegacija dviju zemalja.

Pahor je izrazio zadovoljstvo zajedničkom posjetom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i naglasio odlične prijateljske i političke odnose dvije zemlje.

Glavne teme razgovora bile su razvoj bilateralnih odnosa, ekonomska saradnja, napori na unapređivanju provođenja Sporazuma o pitanjima sukcesije, saradnja u regionalnom i multilateralnom području, s naglaskom na Proces Brdo–Brijuni, evropska perspektiva Bosne i Hercegovine te trenutna politička i ekonomska situacija u zemlji.

Razgovori o neriješenim slučajevima štediša

Posebno je razgovarano o problemu ilegalnih migracija na zapadnom Balkanu.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasili su tradicionalne vrlo dobre i prijateljske odnose te sveukupnu bilateralnu saradnju.

Konstatirali su da su ekonomski odnosi dviju zemalja razvijeni te da je trgovinska razmjena uveliko izbalansirana, ali da ima prostora za jačanje saradnje na ekonomskom planu.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost na podršci procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i jasnoj poruci o otvorenoj perspektivi članstva u Evropskoj uniji za regiju.

Dogovorena je nova inicijativa prema EU-u, koja će pitanje članstva zemalja zapadnog Balkana staviti u fokus evropskih institucija.

Također je razgovarano o ostalim neriješenim slučajevima štediša Ljubljanske banke, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Nezadovoljni uvjetima u kampu Vučjak nedaleko od Bihaća u Bosni i Hercegovini, migratni i izbjeglice jutros su odlučili odbiti hranu. Trenutno ih je približno 600 i o njima brinu predstavnici bihaćkog Crvenog križa. Međutim, nakon kiše i snijega šatori su im uglavnom poplavljeni. Kamp je obišla i Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava. Poručila […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO