Thaci pozvao Ramu da zajedno uklone granice između Kosova i Albanije

'Cijenim doprinos premijera Albanije Edija Rame jer je on moj prijatelj po mom izboru', poručio je Thaci (Anadolija)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci pozvao je albanskog premijera Edija Ramu da potpiše međudržavni sporazum o uklanjanju granica i carina između Kosova i Albanije.

Thaci je rekao da je Kosovo spremno ukinuti granicu i carine, navodeći da su Albanci s obje strane granice “braća i ista nacija”.

“Potvrđujem u ime institucija Kosova da je Kosovo – danas, a ne sutra – spremno donijeti odluku o uklanjanju granice, carina i bilo koje druge barijere u odnosu na Albaniju. Od danas ne bi bilo nikakvih barijera između dvije države. Pozivam mog prijatelja Edija Ramu da donese takvu odluku, a ja je spremno čekam”, kazao je Thaci na konferenciji za novinare, prenijela je Beta.

‘Mi smo braća’

Govoreći o odnosima s Ramom poslije samita u Tirani i brojnih negativnih komentara koji su s Kosova bili upućeni albanskom premijeru, Thaci je rekao da cijeni doprinos svog “prijatelja Rame”.

“Mi smo braća, ne mogu izdati ni interese Albanije ni Kosova, jer obje naše države funkcioniraju kao normalne države, s modernim ustavima i zakonima. Cijenim doprinos premijera Albanije Edija Rame jer je on moj prijatelj po mom izboru. Cijenim njegovu posvećenost miru i stabilnosti”, rekao je Thaci.

Kako navodi Beta, Thaci je ocijenio da treba imati u vidu da Srbiju treba tretirati “drugim jezikom”, posebno inicijative koje imaju za cilj da “Kosovo ne tretiraju kao ravnopravnu državu”, što, kako je naveo, može dati alibi Srbiji da ne prizna Kosovo, odnosno da odgađa to priznanje.

Izvor: Agencije