Ruska pravoslavna crkva: Sve crkve da podrže SPC u Crnoj Gori

U poslanici Sinod poziva vlasti Crne Gore da revidiraju politiku (EPA)

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozvao je danas sve pomesne crkve da podrže kanonsku Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, navodi se u poslanici patrijarha i sinoda objavljenoj na sajtu Moskovske patrijaršije, prenosi Tanjug.

“Obraćamo se svim pomesnim pravoslavnim crkvama da podrže kanonsku crkvu u Crnoj Gori. Opasnost koja se nadvila nad njom niko od nas ne treba da shvati kao daleku ili tuđu. Ono što danas pokušavaju da nametnu vjernicima u Crnoj Gori sutra može snaći svaku crkvu“, navodi se u poslanici.

Arhijereji Ruske pravoslavne crkve nazvali su zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u Crnoj Gori, “činom podrške raskola slabljenjem kanonske Crkve i pokušajem da se ona stavi u ponižavajuću i opasnu zavisnost od države – tim prije nepravednu, jer je Crna Gora sekularna država“, prenosi Sputnjik.

Upad u kanonsko pravo

U poslanici se dodaje da vlasti Crne Gore “samovoljno i ilegalno upadajući u oblast kanonskog prava” negiraju očigledan i lako dokaziv kontinuitet kanonske Crkve, insistirajući na njenoj preregistraciji, “čime se Crkva stavlja van pravnog okvira i postavlja pod udar agresivnog nacionalizma“.

Sinod RPC je također apelovao na svjetsku zajednicu da spriječi kršenje prava vjerskih zajednica u Crnoj Gori uz ocjenu da se “očigledno ovim zakonodavnim aktom ignoriše volja značajnog dijela stanovništva u zemlji”.

U poslanici Sinod poziva vlasti Crne Gore da revidiraju politiku koju vode, “da se saberu i umjesto mitskih ‘velikosrpskih šovinista’ u pravoslavnim vjernicima vide svoje djedove, očeve i majke, braću, sestre i djecu“.

Izvor: Agencije