Podignuta optužnica protiv Dragana Mektića

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podignuo je optužnicu protiv Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti te države, i još tri osobe zbog kaznenog djela zlouporabe položaja ili ovlasti te pomaganja u izvršenju kaznenih djela.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine potvrđeno je kako su, osim Mektića, optužnicom obuhvaćeni Igor Golijanin, bivšeg šefa kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, Samir Agić, u svojstvu pomoćnika ministra sigurnosti, te Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) iz Sarajeva.

Optužnica je podignuta nakon istrage, koju je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine provelo nakon dostavljene prijave od Federalne uprave policije o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice, “navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u području vatrogastva, a koji je financiran od Delegacije Europske unije u BiH. Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.”

Najavljeno pozivanje 31 svjedoka

“Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist”, navodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u priopćenju.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764,21 konvertibilnih maraka (125.145,95 eura).

Navode iz optužnice Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine dokazivat će pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza, najavljeno je u priopćenju.

Mektić negira navode iz optužnice

U telefonskoj izjavi za Al Jazeeru Mektić je negirao sve navode iz optužnice.

Podsjeća kako je riječ o projektu za koji je “Evropska unija potvrdila da je u redu i da je sve realizovano kako treba”.

“Nema govora ni o kakvoj pronevjeri, jer je projekt realizovan. I kako može biti pronevjera kad je oprema kupljena i dodijeljena Civilnoj zaštiti?”, upitao je Mektić.

Smatra kako je na djelu “sprega politike i Tužilaštva”.

“Oni žele definitivno da pokušaju da se osvete meni za sav kriminal i korupciju koju sam iznosio u Tužilaštvu”, kazao je Mektić.

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine tokom mandata nekoliko puta izlazio je u javnost, a naročito tokom protekle godine, s optužbama o “katastrofalnom stanju” u radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pa je zbog toga dolazio u sukob s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, javila je Al Jazeerina reporterka Lejla Nezirović.

Izvor: Al Jazeera