Marković opomenuo Amfilohija da ne potiče nerede

Premijer Crne Gore Duško Marković uputio je “posljednje upozorenje” mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, poručujući mu da “ne podstiče nerede”.

Nakon što su se poslije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu dogodili incidenti, a u gradovima širom Crne Gore uslijedili prosvjedi u kojima su povrijeđena četiri policajca, Marković je pozvao svećenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se vrati u crkve i hramove.

Osim toga, u apelu objavljenom na Twitter nalogu Vlade Crne Gore Marković je svećenicima poručio “da pozovu vjernike da služe i da borave u hramovima, da ih ne pozivaju na pružanje otpora vlastima u odnosu na Zakon o slobodi vjeroispovijesti jer iz crkava, hramova i njihovih liturgija izlazi na ulice, projektuju se neredi, napadi na policijske službenike, građane i imovinu”.

“Poziv za dijalog je otvoren, a mitropolitu [Amfilohiju] savjetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede. Ovo je posljednja opomena. Crna Gora neće dozvoliti izazivanje nereda”, naveo je Marković.

‘Crna Gora je dom za sve’

Prema njegovim riječima, Crna Gora i njene institucije “neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, policiju i ugrožavanje državne imovine i ograničavanja prava drugih”.

Građanima je poručio: “Imajte strpljenja. Crna Gora je evropska država XXI vijeka. Ovdje neće biti nikakvog sukoba. Ovdje nije nikome tijesno: ni Srbima ni Crnogorcima ni Albancima ni Muslimanima – Bošnjacima ni Hrvatima ni bilo kome drugom. Crna Gora je dom za sve”, rekao je Marković, a prenosi crnogorska vlada na Twitteru.

Napomenuo je i kako će se “u Crnoj Gori poštovati crnogorski zakoni, a ne nečiji drugi”.

“Ne brinite za svoju bezbjednost. Država je tu da štiti vašu sigurnost i sigurnost vaših porodica”, poručio je građanima Marković.

Viši stepen zaštite ambasada

Prethodno je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore osudilo okupljanja pred predstavništvima te zemlje u Beogradu, Ljubljani i Sremskim Karlovcima, ocjenjujući ih “vandalskim činom”. 

Razina zaštite objekata ambasada podignuta je na drugi stupanj, javila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Napade na policiju u Crnoj Gori osudio je ministar unutarnjih poslova, ali i direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji je poručio da će svaki vid nasilja “dobiti efikasan odgovor” i da država neće dozvoliti nekažnjene napade na policijske službenike.

Vaseljenski patrijarh: Samo jedna kanonska crkva

Mitropolija crnogorsko-primorska poručila je da “ne podržava nasilje demonstranata, ali ni ne prihvata bilo kakvu odgovornost za incidente”.

U intervjuu srpskim medijima patrijarh Irinej kazao je da “Sinod SPC-a čeka dalji razvoj situacije” u Crnoj Gori i izrazio nadu da će se ona smiriti jer, kako je kazao, “ovo što se sada dešava nije dobro ni za Srbe u Crnoj Gori ni za samu Crnu Goru”.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej poručio je predsjedniku Milu Đukanoviću, koji je u međuvremenu potpisao ukaz o proglašenju zakona, da je taj akt “nepravedan” i da u Crnoj Gori “postoji samo jedna kanonska crkva”, te da Crnogorska pravoslavna crkva “nikada neće biti priznata”.

Mitropolija: Nismo protiv države

Uslijedio je i odgovor parohijskog svećenstva Mitropolije crnogorsko-primorske i starješina manastira, koji su ocijenili da “premijer Marković nepravedno proziva mitropolita [Amfilohija] za odgovornost za nasilje i potpuno mu neprimjereno upućuje nekakva “upozorenja” iako su i sam mitropolit i Mitropolija jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja”.

“Ova Crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak. Svaki napad na policiju smatramo za podmetačinu Crkvi. Podržavamo njegov poziv za dijalog, ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje”, navode.

“Sveštenstvo će, u duhu sabornosti i jedinstva, čuvati dostojanstvo Crkve u smutnji koja je nastala zbog donošenja ovog nesrećnog Zakona, pozivajući i sve vjerne da se ophode prema svojim susjedima, rođacima, prijateljima i sugrađanima u duhu mira i bratske ljubavi, pa i onda kad ne misle jednako o aktuelnim događajima”, poručili su svećenici i starješine manastira.

Izvor: Al Jazeera i agencije